Nelmasta odotetaan uutta viljelykalaa Suomeen

Tulevaisuudessa kalatiskillä saattaa olla tarjolla punalihaisten lohifileiden rinnalla suuria, rasvaisia valkolihaisia kalafileitä.

Valkolihaisesta, rasvaisesta nelmasta ollaan kehittelemässä uutta viljelykalaa Suomeen. Luonnonvarakeskuksen (Luke) Laukaan kalanviljelylaitoksessa uiskentelee ensimmäisten viljeltyjen emonelmojen parvia.

Tänä syksynä niistä lypsetään ensimmäiset mädit.

Nelmaa on aiemmin viljelty Venäjällä. Venäläisiltä yhteistyökumppaneilta Luke sai nelman mätiä. Viime vuodet Laukaassa on opeteltu nelman viljelyä. Venäläisistä mätimunista kasvatetut emokalat ovat nyt viisivuotiaita.

”Tässä ollaan vielä uuden materiaalin kanssa menossa eteenpäin, mutta tähän asti se on ollut lupaava laji”, sanoo vesiviljelytuotannon ryhmäpäällikkö Petri Heinimaa Lukesta.

”Olemme todenneet, että aikalailla siian viljelyn toimintatavoilla pärjätään. Nelma on varsin kestävä laji. Terveysongelmia ei ole ollut.”

Heinimaan mukaan nelman viljelyn suurimmat haasteet liittyvät kalan kasvuun. Nelma on suurikokoinen kala, joka on sukukypsä vasta usean kilon kokoisena. Laukaassa nyt lypsettävät emokalat ovat 3,5–4,5-kiloisia.

Jotta nelman viljely olisi kannattavaa, Laukaassa testataan miten se saataisiin kasvamaan nopeammin.

Joskus viljelykaloja pääsee karkaamaan myös luonnonvesiin. Nelmankin tutkimusprojektissa on arvioitu myös riskejä.

Heinimaan mukaan tässä vaiheessa nelmaa on tarkoitus kasvattaa vain suljetuissa kiertovesilaitoksissa, joista kalat pääsevät luontoon vain ihmisen toimesta.

Jos jossain vaiheessa nelmaa aiotaan viljellä luonnonvesien yhteydessä verkkopusseissa, nelmat on tarkoitus tehdä lisääntymiskyvyttömiksi. Heinimäen mukaan mahdollisten karkulaisten haitat on arvioitu pieniksi tai olemattomiksi.

”Lajin, joka on lisääntymiskykyinen vasta kookkaana, on meidän oloissa vaikea päästä kunnolla lisääntymään. Vaikka se lisääntyisikin, arvioimme, että haittavaikutukset ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan.”

Nelmaan on ollut mielenkiintoa myös luonnonvesiin istutettavana lajina, mutta sellaista ei ole nyt suunnitelmissa. Se vaatisi myös kokeiluja.

Vaikka nelman kasvatuskokeilu on edennyt lupaavasti, vie vielä vuosia ennen kuin nelmafileet ilmestyvät kuluttajien lautasille. Heinimaa uskoo, että lähivuosina tuotanto tulee olemaan pientä, mutta 2020-luvun puolella mahdollisesti suurempaa.

Nelmalla voi olla menekkiä kotimaan markkinoilla, mutta myös Venäjällä, jossa se jo tunnetaan.

Hinnallaan nelma tuskin pystyy kilpailemaan kuluttajien suosiman, edullisen kirjolohen ja norjalaisen merilohen kanssa.

”Tästä tulee arvolaji, 26–30 euron kilohinnan luokkaa. Halpisloheen verrattuna tämä on selvästi kalliimpi tuote”, Heinimaa sanoo.

”Ruuanlaitossa se on hyvä savukalana ja kylmäsavutuotteina. Hyvä laji se on myös paistettuna ja graavattunakin.”

Nelma on suureksi kasvava siikojen alaheimoon kuuluva lohikala.

Se on valkolihainen, hyvin rasvainen kala.

Ruotsiksi nelma on vitlax eli valkolohi.
Lohta se muistuttaa kooltaan, mutta ulkönäöltään siikaa.

Nelma on petokala, joka esiintyy luontaisesti pohjoisella alueella Alaskassa sekä Kanadan ja Venäjän pohjoisosissa.

Lähde: Nelmasta odotetaan uutta viljelykalaa Suomeen – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.