Riistametsässä viihtyvät metso ja metsänomistaja

Suomi elää metsästä, mutta metsässä myös eletään. Riistan kannalta hyvin hoidetussa talousmetsässä viihtyvät metsäkanalintumme metso, teeri, pyy ja riekko sulassa sovussa metsänomistajan ja metsäammattilaisten kanssa.

Reseptit riistaa suosivaan metsänhoitoon ovat yksinkertaisia ja parhaimmillaan talousmetsät tarjoavat oivallisen elinympäristön riistalle.

Metsäkanalinnut ovat lopulta vähään tyytyväisiä eikä tämä maksa käytännössä juuri mitään. Suojan säästäminen metsään säästää myös omistajan kukkaroa.

Turvatakseen kanalintujen elinympäristöt Suomen riistakeskus on kehittänyt riistametsähoidon konseptin. Apuna työssä on ollut suomalaisia metsäammattilaisia, jotka ovat uskaltaneet katsoa työtään uudella tavalla. Yhteistyön tuloksena syntyivät talousmetsien hoitoon tarkoitetut riistametsänhoito-ohjeet, jotka ottavat huomioon riistan tarpeet.

Riistametsänhoito on aivan tavallista talousmetsien hoitoa.

Se ei haittaa puuntuotantoa, mutta lisää metsäkanalintujen elinympäristöjä suosimalla sekapuustoa ja välttämällä metsän liiallista siistimistä. Tavoitteena on tarjota linnuille ruokaa ja suojaa.

Riistametsänhoito ei ole vaikeaa.

Se edellyttää avointa suhtautumista, halua uuden oppimiseen ja kykyä nähdä tuttu metsä kanalinnun silmin. Metsäammattilaiset ovat eri puolilla Suomea järjestetyissä koulutuksissa suhtautuneet pieneen ajatus- ja toimintatapojen viilaamisen ennakkoluulottomasti.

Metsätalouden kestävyydestä käydään keskustelua, joka käy välillä kiivaana. Pelkästään vanhasta kiinni pitäminen ei riitä, metsäalan on jatkuvasti kehitettävä toimintatapojaan. Asenne ratkaisee.

Riistametsänhoito tarjoaa metsäalalle yhden vaihtoehdon lisätä toimintansa hyväksyttävyyttä. Riistametsänhoito ei ole keneltäkään pois. Sen sijaan se tarjoaa metsästäjille ja muille luonnossa liikkujille hyvät puitteet harrastaa ja virkistyä. Samalla turvataan monimuotoisuutta ja luodaan riistarikkaat metsät.

Lähde: Riistametsässä viihtyvät metso ja metsänomistaja – Lastuja

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.