Hirvi ja kani vaativat oman viininsä

Vai että hirviviini, viiniklubilaiset kurtistelivat kulmiaan Hirveksi nimettyä châteauneuf-du-papea maistellessaan. Ei ole hirven seuraan sopiva viini, aivan liian kevyt, kuului tyly tuomio.

Millainen sitten on hyvä hirviviini?

Vaikka rhonelaisia ja myös châteauneuf-du-papeja sanotaankin perinteisiksi hirviviineiksi, on toki paljon muitakin vaihtoehtoja.

Uuden maailman syrahit ja cabernet sauvignonit, Italian Piemonten barolot ja muut Nebbiolosta valmistetut viinit sekä laadukkaat toscanalaiset ja Espanjan ribera del duerot ovat oivia hirviviinejä. Eikä sovi unohtaa Bordeaux’n laadukkaita ja kehittyneitä viinejä.

Riista-aika asettaa viininvalinnalle haasteita, sillä jokainen riista vaatii oman tyylisensä viinin.

Hirven lisäksi kaikille muillekin riistaelämille on omat viinikumppaninsa. Riistaeläinten maku poikkeaa toisistaan suurestikin, joten yksi ja sama viini ei toimi kaikkien seurassa yhtä luonteikkaasti.

Jänisruokien seuraan sopivia viinejä tulee esimerkiksi Riojasta, Piemontesta ja Toscanan Chiantista. Ne saavat olla ainakin asteen verran kevyempiä kuin hirvenlihasta valmistettujen ruokien viinit.

Miedonmakuisen kauriin ja myös peuran seuraan sopivat sekä Bordeaux’n että Bourgognen viinit. Eikä sovi unohtaa Toscanan vino nobile de montepulcianoja tai Piemonten nebbioloja.

Myös uusi maailma tarjoaa hyviä ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja, mutta mieluummin cabernet sauvignoneja kuin tuhteja syraheja.

Samoilta alueilta löytyvät myös viinit pororuokien seuraan. Ne saavat olla hieman voimakkaampia ja aromaattisempia kuin kauris- ja peuraviinit; onhan poronlihassa itsessäänkin enemmän voimaa.

Riistalintujen viinikumppanit ovat sitten jo toinen juttu.

Metsopaistin seuralaiseksi ei kannata valita samaa viiniä kuin hennonmakuisen kyyhkysen.

Lähde: Hirvi ja kani vaativat oman viininsä | Kauppalehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.