Kuva neandertalilaisista muuttuu tutkimus tutkimukselta – nykyihmiseltä meni taas yksi valtti

Uuden espanjalaisen tutkimuksen mukaan neandertalinihmiset päihittivät meidät ominaisuudessa, jota on totuttu pitämään lajimme ainutlaatuisena valttina: nykylasten aivot kasvavat hitaasti, mutta neandertalilaisilla kasvu oli vieläkin hitaampaa.

Ihmisen suurten aivojen kehittymiseen menee hyvin paljon energiaa, selittää tutkimusta johtanut paleobiologi Antonio Rosas CSIC:stä.

Aivoihin satsatessaan ihminen varttuu täysikokoiseksi hitaammin kuin lähimmät sukulaislajinsa apinat. Se on kuitenkin energian hyötykäyttöä, sillä se antaa lapselle aikaa kehittyä älyllisesti.

Äiti löytyi samasta luolasta

Nykyisessä El Sidrónissa Pohjois-Espanjassa noin 50 000 vuotta sitten elänyt poika oli yksi luolan 13 neandertalilaisvainajasta. Heidän joukossaan ovat myös hänen äitinsä ja pikkuveljensä.

Hampaidensa perusteella poika eli seitsemän vuoden ja seitsemän kuukauden ikäiseksi. Hän oli 111 sentin pituinen ja painoi 26 kiloa.

Hampaat kertovat myös, että poika oli jo osa yhteisönsä työväkeä: hän käytteli hampaita apunaan taljojen ja kasvikuitujen muokkaamisessa hyötykäyttöön.

Lähde: Kuva neandertalilaisista muuttuu tutkimus tutkimukselta – nykyihmiseltä meni taas yksi valtti | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.