Kun metsästyskoira karkaa, se voi olla hukassa päiväkausia – omistajan huolehdittava, että häkit ja juoksulangat ovat kunnossa

Karkuteille lähteneet koirat ovat työllistäneet tänä kesänä erityisen paljon Kuusamon löytö­e­läin­kotia.

Irto­koi­ra­on­gelma on ollut nyt isompi kuin edellisinä vuosina. Puhelin on pärissyt tiuhaan ja ilmoituksia irti liikkuvista koirista on tullut paljon, kertoo Mirella Virkkula Rukan eläin­hoi­to­lasta.

Vahinkoja sattuu kaikille ja koira saattaa vilistää karkuteille huoleh­ti­vas­takin kodista. Huono­kun­toi­silla koiran­hä­keillä ja juok­su­lan­goilla on kuitenkin oma osuutensa karkailuihin.

Koira­no­mis­ta­jien tulisi huolehtia, että häkit ja juoksulangat ovat kunnossa ja pitäviä. On muutamia koiria, joista ilmoituksia irral­laa­no­losta tulee useammin kuin kerran. Metsäs­tys­lin­jaisia ja vähemmälle koulutukselle jääneitä koiria voi olla vaikea saada kiinni ja ne ovat karkuteillä monta päivää.

Jos oma koira karkaa, neuvoo Virkkula ilmoittamaan siitä välittömästi hänelle löytö­e­läin­vas­taa­vana.

Löydetty irtokoira on huomattavasti helpompi saattaa takaisin omistajalleen, jos omistaja on tiedossa. Ilmoittaa voi minulle vaikka teks­ti­vies­tillä ja kertoa karanneen koiran rotu- ja muut tiedot. Kuluu turhaa aikaa, jos koiran omistajaa täytyy lähteä selvit­te­le­mään mutkien kautta.

Sosiaalinen media on erityisen tehokas kanava karanneiden koirien löytämiseksi takaisin kotiin.

Esimerkiksi Facebookin Kadonneet ja löytyneet lemmik­kie­läimet Koillismaa -ryhmässä on reilut 1 100 jäsentä.

Lähde: Kun metsästyskoira karkaa, se voi olla hukassa päiväkausia – omistajan huolehdittava, että häkit ja juoksulangat ovat kunnossa | Koillissanomat – Kuusamo, Posio, Taivalkoski

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.