Auton alle jääneestä ketusta syntyy eettinen turkis

Liikenteessä ja muissa onnettomuuksissa kuolee Suomessa noin miljoona luonnonvaraista eläintä joka vuosi. Niistä kettuja on noin 7 500. Tälle ketulle törmäys ei kuitenkaan ole maallisen taipaleen päätepiste.

Ensimmäinen etappi kohti uutta elämää on se, kun Jari Luoma huomaa ketun.

Sastamalassa asuva Luoma työskentelee Luonnonturkisyhdistyksen leivissä. Hän on turkisneuvoja ja -kouluttaja ja osaa nylkemisen harvinaiseksi käyneen taidon.

Luoma nylkee riistaa, jota metsästäjät ympäri Suomen hänelle toimittavat. Sen lisäksi hän keräilee teiden varsille kuolleita eläimiä.

Luoma tietää itsensä lisäksi vain yhden toisen henkilön, joka kerää ammattimaisesti auton alle kuolleita turkiseläimiä. Tämä toinen asuu lähellä Hämeenlinnaa, varsinaisen apajan ääressä. Siellä päin Tampereen moottoritielle kuolee paljon pienriistaa.

Luoman piharakennuksen lattialla lepää tienposkesta löydetyn repolaisen lisäksi kaksi muutakin kettua. Pakkasessa hänellä on muutama metsästäjiltä saatu ketun raato lisää. Niitä hän ei kuitenkaan nylje tänään, sillä pakastettu kettu sulaa monta päivää ennen kuin sitä voi työstää.

Kettu on Luoman mielestä hienoin metsästettävä eläin. Se on viekas ja ovela, naruttaa helposti koiraa ja kokenutta metsämiestä.

Lumijälkien perusteella Suomen kettukanta on syksyisin noin 150 000 yksilön vahvuinen. Kettukannasta metsästetään talven aikana 40 prosenttia, noin 60 000 kettua.
Luomalle tuodut ketut ovat harvoja, joiden turkille käy hyvin; se saa arvoisensa elämän.

Kettu pääsee nahoistaan

Luomalla ei mene yhden ketun nylkemisessä varttia kauempaa.
Hän tekee pitkittäisen viillon takatassujen pituudelta ja riisuu takaraajat nahoistaan.

Sitten Luoma laittaa ketun roikkumaan takajaloistaan pää alaspäin. Hän vetää pörheän häntäkarvan irti karvan sisällä olevasta rustosta.

Turkki kääntyi nyljettäessä nurin päin, nahka päälle, karvat sisälle. Luoma pujottaa putkilomaisen ketunturkin nylkytukin päälle ja kaapii nahkapuolelta rasvan ja kalvot irti.

”Kun tämän tekee hyvin, turkki säilyy hyvänä.”

Lopuksi pitkulainen nahka naulataan taanaan eli kuivauslautaan kuivumaan. Lauta estää nahkaa menemästä kuivuessa kokoon. Kettu kuivuu vuorokauden pari molemmilta puolilta. Sitten sen turkki kammataan ja takut selvitellään. Kettu on valmis matkaan.

Tässä vaiheessa ketun turkki on noin 20 euron arvoinen.

Auton alle jääneestä ketusta syntyy eettinen turkis – Seura.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.