Tutkijat: Ilmastonmuutos on hidastanut Pohjois-Atlantin merivirtoja ja Golfvirtaa – muutokset virtauksissa tuovat arvaamattomia seurauksia

Atlantin termohaliinikierto on yksi maapallon ilmaston tärkeimmistä säätelijöistä. Se kuljettaa lämmintä ja suolaista merivettä päiväntasaajalta pohjoiseen. Jäähtyessään vesi painuu syvälle mereen ja kulkee takaisin etelään.

Kiertoliikkeen pysähtyminen mullistaisi maapallon ilmaston.

Pysähtymistä pidetään kuitenkin nykytiedolla epätodennäköisenä. Sen sijaan hidastuminen on todettu jo aiemmin ilmastomalleissa.

Golfvirta on osa tätä kiertoa. Sen ansiosta Pohjois-Euroopan ja Suomen lämpötila on korkeampi kuin samoilla leveysasteilla olevien alueiden Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

On vaikea ennustaa, miten virtauksen hidastuminen vaikuttaa Pohjoismaihin, sanoi toista tutkimusta johtanut David Thornalley University College Londonista Dagens Nyheterille.

Jos hidastuminen tapahtuu asteittain, ilmaston lämpeneminen voi kompensoida viilenemisen. Jos taas muutos on äkillinen, se voi johtaa kylmenemiseen, myrskyihin, merenpinnan nousuun ja sademäärien muutoksiin.

Ilmaston lämpeneminen, sademäärien kasvaminen ja jäätiköiden sulaminen muuttavat tutkijoiden mukaan kiertoa. Jäätiköiden sulaessa meriveteen sekoittuu suuria määriä makeaa vettä.

Kun veden suolapitoisuus pienenee, sen tiheys laskee, eikä vesi enää painu syvälle mereen yhtä helposti kuin aiemmin. Näin virtaus heikkenee.

Pohjois-Atlantti on viilentynyt ilmaston lämpenemisestä huolimatta. Samaan aikaan Yhdysvaltojen itärannikon merivedet ovat viime vuosikymmenten aikana lämmenneet nopeammin kuin useimmat muut merialueet, todetaan Potsdamin instituutin kotisivun uutisessa.

”Jos emme nopeasti pysäytä ilmaston lämpenemistä, meidän pitää varautua siihen, että Atlantin kierto hidastuu lisää pitkällä aikavälillä”, sanoi asiaa tutkinut Madridin yliopiston tutkija Alexander Robinson Potsdamille.

Suomalaistutkija on varovainen tutkimusten pohjalta tehtävissä johtopäätöksissä.

Merivirroissa tapahtuu myös luonnollista vaihtelua, eikä ole sataprosenttisen varmaa, että muutos johtuisi ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, sanoo tutkimusprofessori Jari Haapala Ilmatieteen laitokselta Helsingin Sanomille.

”Kauhuskenaario on, että Golfvirta pysähtyisi ja Eurooppa kylmenisi. Helposti korostetaan ääritilanteita. Minä en ainakaan allekirjoita ääritilanteita”, hän sanoo.

Euroopan kylmenemisestä ei ole merkkejä, Haapala huomauttaa. Grönlannin eteläpuolella sijaitseva Labradorinmeri kyllä lämpenee hitaammin kuin muut maapallon alueet, mutta Euroopan merialueilla tapahtuu lämpenemistä.

Pohjois-Atlantin kiertoliikkeen ennustaminen sadaksi tulevaksi vuodeksi on Haapalan mukaan nykytiedoilla vaikeaa. Tutkimusta merivirtojen muutoksesta tarvitaan lisää.

”Tiedetään, että ilmasto lämpenee ja ilmastonmuutos voi aiheuttaa muutoksia meren liikkeeseen. Meidän pitää kuitenkin saada paljon enemmän tietoa meristä, että tiedetään, mikä on ihmisen ja mikä luonnon vaikutus.”

Lähde: Tutkijat: Ilmastonmuutos on hidastanut Pohjois-Atlantin merivirtoja ja Golfvirtaa – muutokset virtauksissa tuovat arvaamattomia seurauksia – Ulkomaat | HS.fi

Kategoria(t): Vesistöt Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.