Väitös: Hirvet syövät männyntaimia etenkin ravinteikkailla alueilla – Avohakkuut vahvistaneet hirvikantaa

Hirvet syövät männyntaimia etenkin alueilla, joilla on ravinteikas ja hienojakoinen maaperä, käy ilmi Helsingin yliopistossa tarkastetusta väitöskirjasta.

Ari Nikula selvitti väitöstutkimuksessaan, miten hirvi valitsee elinpiirinsä ja miksi jotkin taimikot maistuvat sille toisia paremmin.

Nikulan tutkimuksen mukaan hirvet arvostavat rauhaa, sillä kahden kilometrin säteellä asutuksesta ja teistä hirvien aiheuttamia taimikkovahinkoja havaittiin vähemmän.

Mäntytaimikoissa kasvavat lehtipuut lisäsivät hirvien aiheuttamia tuhoja. Myös voimakas maanmuokkaus lisäsi riskiä, että taimi joutuu hirven syömäksi. Nikula arvioikin, että maanmuokkaus saattaa parantaa taimien makua.

Mieluisin elinympäristö hirvelle näyttää olevan metsämaisema, jossa taimikot sijaitsevat varttuneiden metsien lomassa. Tämä liittyy ilmeisesti hirven kannalta sopivaan ravinnon ja suojan vaihteluun, Nikula arvioi.

Avohakkuut vahvistaneet hirvikantaa

Väitöskirjan mukaan hirvet aiheuttivat vuosina 2004–08 vahinkoja noin viidennekselle taimikoista.

Hirvet aiheuttavat vahinkoja taimikoille ennen muuta talvella, jolloin muut hirvien ravinnoksi käyttämät kasvit ovat lumen peitossa. Lumettomana aikana hirvi käyttää ravinnokseen kymmeniä kasveja, mutta talvella mänty on hirven pääasiallista ravintoa.

Väitöskirjan mukaan tehometsätalouden myötä yleistyneet avohakkuut ja taimikot ovat osaltaan kasvattaneet Suomen hirvikantaa, sillä ne tarjoavat hirville ravintoa talvella.

Lähde: Väitös: Hirvet syövät männyntaimia etenkin ravinteikkailla alueilla – Keskisuomalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.