Tutkijat selvittivät, miksi parittelu on säilynyt evoluutiossa yleisimpänä lisääntymiskeinona – ”tuottaa huomattavasti vahvempia jälkeläisiä”

Tutkijoita on askarruttanut parittelun suosion säilyminen evoluution myllerryksessä siitä huolimatta, että suvuton itsensä kloonaaminen on huomattavasti energiatehokkaampi ja nopeampi lisääntymisen tapa.

Vaikka tietyt eläimet, kuten komodonvaraani ja meritähti kykenevät monistamaan itsensä, on parittelu edelleen dominoiva lisääntymisen tapa.

Tiedemaailman pitkäaikainen mysteeri onkin ollut kysymys, mikä erityinen etu parittelusta syntyy evoluution näkökulmasta? Parittelulla tulisi olla suuren mittaluokan etuja itsensä kloonaamiseen verrattuna.

Nyt Stirling-yliopiston tutkijaryhmä on lähestynyt tutkimuskysymystä tutkimalla sekä parittelemalla että kloonaamalla lisääntymään kykenevää vesikirppua.

– Yksi vanhimmista evoluutiobiologian kysymyksistä on, miksi parittelu on säilynyt tähän päivään saakka, vaikka se vie niin paljon aikaa ja energiaa, tutkija Stuart Auld määrittelee ryhmän tutkimuskysymyksen.

Parittelu selittää riikinkukon pyrstön, hirven sarvet ja koirasparatiisilintujen tanssin. Jos näiden eläinten naaraat tuottaisivat jälkeläisensä ilman parittelua kloonautumalla, tulisi näistä jälkeläisistä dominoivia samaan aikaan, kun parittelua odottavat naaraat katsoisivat paritteluehdokkaiden soidinmenoja ja tappeluita paritteluvuorosta.

Joten miksi eläinkunta ei ole täynnä kloonattuja organismeja, Auld kysyy?

Mutta nyt tutkijat ovat löytäneet vakuuttavan vastauksen. Parittelusta syntyvät jälkeläiset ovat huomattavasti kloonattuja vastustuskykyisempiä.

Seksin tuotoksena syntyneet jälkeläiset ovat peräti kaksi kertaa vastustuskykyisempiä tarttuville taudeille kuin suvuttomasti alkunsa saaneet jälkeläiset. Tämä ikiaikainen tarve vältellä tartuntatauteja saattaa siis selittää kysymyksen, miksi parittelu on pitänyt asemansa luonnossa vallitsevana lisääntymistapana.

Lähde: Tutkijat selvittivät, miksi parittelu on säilynyt evoluutiossa yleisimpänä lisääntymiskeinona – ”tuottaa huomattavasti vahvempia jälkeläisiä” – T&T

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.