Näin sudesta tuli kiltti, tyhmä ja luppakorvainen koira – 150 vuotta vanha arvoitus ratkesi

Kesyyntymisen oireyhtymä oli perinnöllisyystieteen vanhin arvoitus. Sen tuore ratkaisu selittää monta koiran piirrettä kerralla.

Kotieläimet poikkeavat villeistä esi-isistään samalla tavalla, olivatpa ne sitten koiria tai nautoja, kettuja tai rottia. Yhdistelmää kutsutaan domestikaatiosyndroomaksi eli kesyyntymisen oireyhtymäksi.

Tähän saakka oli arvoitus, mistä oireyhtymä saa alkunsa.

Domestikaatiota eli kesyyntymistä voidaan pitää perinnöllisyystieteen vanhimpana ratkaisemattomana ongelmana. Jo Charles Darwin ihmetteli kesyyden oireita, kun hän kehitti omaa perinnöllisyyden teoriaansa 1860-luvulla.

Darwin mietti päänsä puhki, mutta kotieläimet – ja perinnöllisyyden mekanismi – pysyivät evoluutioteorian isälle mysteerinä. Dna:n rakenteen löytymiseen oli vielä lähes vuosisata.

Viime vuonna tutkijaryhmä esitti ensi kertaa kaikenkattavan selityksen domestikaatiosyndroomalle. Se julkaistiin Genetics-lehdessä. Tutkijoita johti Adam Wilkins Stellenbosch-instituutissa Etelä-Afrikassa. Selitys pohjaa hermostopienan kehitykseen.

150 vuotta vanha arvoitus ratkesi: Näin sudesta tuli kiltti, tyhmä ja luppakorvainen koira – Eläimet – Tiede – Helsingin Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.