Pöllöjen huhuilu voi suojata koivuntaimia – koivut kasvavat paremmin pöllöjen äännellessä

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pöllöjen ääntely saattaa suojata koivuntaimia, koska se vähentää myyrien laidunnusta.

Tutkimuksen mukaan pöllönhuhuilulla ei alkukesästä ole vaikutusta koivun-, männyn- tai kuusentaimiin, mutta loppukesästä koivut kasvavat paremmin pöllöjen äännellessä.

”Alkukesästä myyrien suosimaa tuoretta ruohoa on runsaasti saatavilla, mutta loppukesästä ruoho on vähemmän maittavaa, jolloin myyrät siirtyvät useammin ruokailemaan koivuntaimilla.

Pöllön huhuilu näyttääkin rajoittavan myyrien liikkumista, jolloin ne eivät pysty vapaasti etsimään taimia ja ruokailemaan niillä”, filosofian maisteri Mari Lyly kertoo.

Lyly tutki myös myyrien, jänisten ja hirvieläinten vaikutuksia puuntaimiin. Tutkituista puulajeista rauduskoivu vaikutti olevan alttein nisäkkäiden laidunnukselle, kun taas mänty ja erityisesti kuusi kärsivät vähemmän vahinkoja.

Mari Lylyn väitöskirja Trophic cascades in boreal landscapes: top predator protection on tree seedlings and forest grouse (Trofiatasojen väliset vuorovaikutukset pohjoisella havumetsävyöhykkeellä: huippupetojen läsnäolo voi suojata puuntaimia ja metsäkanalintuja) tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 29. tammikuuta.

Lähde: Pöllöjen huhuilu voi suojata koivuntaimia – Metsalehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.