Illuusio avaruudessa: Omituinen suihkupurkaus näyttää kulkevan jopa viisinkertaisella valonnopeudella

Tuntemiemme fysiikan lakien mukaan valon nopeutta ei voi ylittää. Mutta M87-galaksi näyttäisi kovasti yrittävän.

Noin 54 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevan Messier 87 -galaksin ytimessä sijaitsevasta mustasta aukosta purkautuva materia näyttää uhmaavan fysiikan lakeja.

Materiapurkauksen löysi astronomi Heber Curtis jo vuonna 1918. Maasta asti havaittavan purkauksen oli pakko olla valtava, ja Curtis arvioikin sen ulottuvan jopa 5 000–6 000 valovuoden päähän sen alkupisteestä.

Purkauksen uskotaan johtuvan Messier 87:n keskellä sijaitsevasta, suurta vauhtia pyörivästä supermassiivisesta mustasta aukosta, jonka massa on noin 6,3 miljardia kertaa oman Aurinkomme massa.

Se on yksi suurimmista mustista aukoista, joka voidaan havaita omasta galaksistamme.

Mustista aukoista purkautuvat suihkut ovat varsin yleinen ilmiö, mutta todellisuudessa purkaukset eivät ylitä valonnopeutta. Vaikka Nasan tutkijat arvioivat vuonna 1999 Messier 87:n mustan aukon suihkun etenevän 4–6-kertaisella valonnopeudella, todellisuudessa kyse on kuitenkin mitä todennäköisimmin vain optisesta illuusiosta.

Suihkun nopeus on kyllä todellisuudessakin lähellä valonnopeutta, ja nimenomaan se aiheuttaa illuusion. Jos suihku suuntautuu melko suoraan (kulma alle 19°) havainnoitsijaa kohti ja se emittoi koko ajan edetessään säteilyä (kuten valoa), säteily saapuu havainnoitsijan luokse siten, että säteilyn lähde näyttäisi liikkuvan valoa nopeammin.

Tätä selitystä on tosin myös kritisoitu huomauttamalla, etteivät kaikki suihkut suinkaan ole alle 19 asteen kulmassa omaan aurinkokuntaamme nähden – esimerkiksi M87:n suihku on oletettavasti 43 asteen kulmassa. Tätä taas on pyritty selittämään suhteellisen uskottavasti muun muassa turbulenssilla tai suihkujen kartiomaisuudella.

Koska M87 sijaitsee verraten lähellä omaa aurinkokuntaamme, se kiinnostaa astronomeja. Purkaus voi kertoa tutkijoille, miten tähdet muodostuvat tai tuhoutuvat.

Nasan Hubble-teleskooppi on kuvannut ja seurannut materiapurkauksen etenemistä 1990-luvun puolivälistä alkaen. Vuonna 2013 julkaistu video on koottu Nasan kolmentoista vuoden ajan ottamista kuvista. Se näytti tiedemiehille ensi kertaa, että purkaus kiertyy korkkiruuvin tapaan.

Lähde: Illuusio avaruudessa: Omituinen suihkupurkaus näyttää kulkevan jopa viisinkertaisella valonnopeudella – Tekniikanmaailma.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.