Kalan savustaminen – Kesän kalaherkut

Savustamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalat: lohi, kirjolohi, nieriä, lahna, siika ja muikku tai silakka.

Ripottele suolaa peratun ja huuhdellun kalan pintaan ja sisälle. Anna suolautua viileässä pari tuntia. Kalan voi suolata myös suolavedessä. Upota se 12 tunniksi 10 prosenttiseen, viileään suolaliuokseen.

Nosta kala suolasta ja huuhdo. Ripota savustuslaatikon pohjalle leppäpurua. Katajanoksa antaa makua, ja 2-3 sokeripalaa kaunistaa väriä.

Nosta suolattu kala voidellulle ritilälle. Sulje laatikko ja nosta se grilliin tai nuotion hiillokselle.

On tärkeää, ettei savustuslämpötila ole liian korkea, jottei kalojen nahka halkea. Etenkin silakat ja muikut voivat hajota helposti liian kuumassa lämöpötilassa.

Kilon painoisen kalan kypsyminen miedolla lämmöllä kestää noin 40 minuuttia. Pienet kalat kypsyvät vartissa. Kala on kypsä, kun evä irtoaa.

Savustupussi, sähkösavustin vai savustuslaatikko?

Savustuspussin käyttäminen on yksinkertaista, kunhan muistat sulkea pussin huolella ja laitat sen oikein päin uuniin.

Sähkösavustinta käytetään vain ulkona.

Valitse savustukseen paloturvallinen paikka. Purupellille sirotellaan ohut kerros savustukseen sopivaa puhdasta savustuspurua.

Sen jälkeen purupelti työnnetään vastuksen yläpuolella olevien kannattimien varaan. Savustuspurujen tulee olla kosteita, liian kuivat savustuspurut, voivat pölläyttää sähkösavustimen kannen auki savustuksen aikana.

Aseta kalat yhteen kerrokseen ritilälle ja työnnä ritilä savustimeen tippupellin päälle. Sulje kansi ja aseta pistoke maadoitettuun pistorasiaan.

Savustuslaatikkoa käytettäessä  suolattu kala nostetaan voidellulle ritilälle. Laatikko suljetaan ja laitetaan grilliin tai nuotion hiillokselle.  Savustuslaatikko asetetaan tulisijan päälle. Polttopuina kannattaa käyttää leppää tai muita  lehtipuita.

Kalan savustaminen – Kotiliesi.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.