Suomalainen superherkku – jota Pariisilainen huippuravintolakin arvostaa

Ahven on suomalaisen luonnon mestariteos, jota ammattilaiset jumaloivat, mutta osa kansalaisista karsastaa. Helposti pyydettävän maukkaan körmyniskan menestystarinan tiellä seisoo vain yksi este – ruotokammo.

Kerrotaan alkuun tarina: Ryhmä suomalaisia kansanedustajia meni Pariisissa huippuravintolaan. Ryhmä tiedusteli hovimestarilta suositusta. Sellainen tuli siltä seisomalta.

Teillä kävi satumainen onni. Olemme juuri saaneet erän suomalaista järviahventa, hovimestari julisti.

Ahven on useimpien ruoka-ammattilaisten suosikki. Tavallinen  kansalainen katsoo piikikästä eväkästä hieman karsaasti.

Aromikas, kiinteälihainen, helppo valmistaa ja yksinkertaisesti maukas. Joskus kuulee sanottavan, että tuli pelkkää ahventa.

Myös suomustaminen on hyvä tapa, sillä nahka on äärimmäisen maukas. Filerointi vaatii sen sijaan määrätietoisuutta. Se on kuhan tavoin kovaluinen, joten tarvitaan terävä veitsi, ettei lihaa jää liikaa ruodon ympärille.

Ahven on Suomen kansalliskala, eikä syyttä. Raitapaitoja löytyy lähes kaikista Suomen järvistä, lammista ja merialueilta. Vain pienet talvisin umpeen jäätyvät lammikot ja aniharvat pohjoisen tunturivedet ovat säästyneet ahvenelta.

Ahvenkanta kestää pyyntiä hyvin. Se on tehokas lisääntymään ja itseasiassa itse säätelee kantaansa myös itse.

Ahven kutee kun vesi lämpenee kuuteen asteeseen, ja se on pian käsillä. Vielä viikonloppuna näytti siltä, että ahven oli syvällä, mutta nyt viikolla vesi lämpenee.

Reposen mukaan katiska kannattaa heittää karikon tai ruohikon läheisyyteen, josta löytyy kasvillisuutta.

Suomalainen superherkku – jokaisen saatavilla, nopea valmistaa eikä maksa mitään | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.