Lahna taipuu herkkumakkaraksi thaimaalaisessa keittiössä

Penprabha Helsingius aloittaa kalamakkaran valmistamisen fileoimalla lahnan näppärin ottein. Hän nykäisee kalan nahan irti karkean teräsvillan avulla.

Kalamassa syntyy pyöräyttämällä ainekset kahdessa eri tehosekoittimessa, jotta massasta tulee rakenteeltaan riittävän hienoa.

Sitten massa pursotetaan keinotekoiseen kuoreen ja keitetään kypsäksi.

Ennen tarjoilua makkarat pyöräytetään paistinpannulla. Makkara on todella maukasta ja rakenteeltaan tasaista.

Hoitokalastus tuottaa vuosittain tonneittain lahnaa, jota on ajettu turkiseläinten rehuksi ja kompostiin.

Kalaa hakivat varsinkin monet maahanmuuttajat.

Yksi heistä on Thaimaasta Suomeen kuusi vuotta sitten muuttanut Helsingius, joka kotimaassaan tutki vähäarvoisten makeanveden kalojen hyödyntämistä.

Olisin ollut silloin kiinnostunut kehittämään kalojen hyötykäyttöä, koska olen huomannut, että eri puolilla Suomea jätetään paljon kalaa käyttämättä, hän toteaa.

Näin valmistat kalamakkaraa thaimaalaisittain

  • Kalaa 780 grammaa
  • Jäämurskaa 240 grammaa
  • Öljyä 180 grammaa (2 desilitraa)
  • Vehnäjauhoa 28 grammaa (noin 0,4 desilitraa)
  • Sokeria 14 grammaa (noin ruokalusikallinen)
  • Leivinjauhetta 1/2 teelusikallista
  • Suolaa oman maun mukaan (esimerkiksi 2-4 teelusikallista)
  • Mausteita oman maun mukaan (noin 17 grammaa), esimerkkeinä fenkoli, muskotti, valkosipuli, inkivääri ja chili.

Fileoi kala ja poista isoimmat ruodot.

Jauha ainekset tehosekoittimessa niin, että massa on rakenteeltaan mahdollisimman hienoa.

Pursota massa kuoreen ja kypsennä kuumassa (ei rajusti kiehuvassa). Ennen tarjoilua makkarat voi lämmittää pannulla.

Lähde: Lahna taipuu herkkumakkaraksi thaimaalaisessa keittiössä – ESS.fi

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.