Miltä kuulostaisi eurooppalainen norsu? – Tutkijat selvittivät, kuka täällä eläisi, jos ihmisiä ei olisi

Uuden tutkimuksen mukaan ihminen on estänyt suurikokoisia nisäkkäitä leviämästä laajemmille alueille.

Phys.org kirjoittaa tanskalaisen Aarhusin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, joka käsittelee suuria nisäkkäitä. Tutkimus on jatkoa aiemmin tehdylle työlle, jossa esitettiin, että edellisen jääkauden aikana tapahtunut megafaunan joukkosukupuutto johtui pitkälti ihmisestä.

Nyt tehty työ vahvistaa edellisessä esitettyä ajatusta, jonka mukaan ihmisen laaja levinneisyys on vaikuttanut muihin nisäkkäisiin. Ilman ihmistä Eurooppa olisi hirvien, susien ja karhujen valtakuntaa, mutta täältä löytyisi myös norsuja ja sarvikuonoja.

Tutkimuksessa selviteltiin, miten lajit olisivat todennäköisesti levinneet, jos ihmistä ei olisi ollut. Apuna käytettiin ekologiaa, biogeografiaa ja nisäkkäiden nykyisiä luontaisia ympäristöjä.

Kävi ilmi, että ilman ihmistä suuria nisäkäslajeja olisi todennäköisesti esiintynyt paljon muuallakin kuin vain Afrikassa. Sinne lajit ovat jääneet lähinnä olosuhteiden pakosta, ja esimerkiksi karhut ovat tutkijoiden mukaan nousseet vuorille lähinnä metsästyksen vuoksi.

Muuten niitä ja monia muita suuria nisäkkäitä olisi todennäköisesti löytynyt enemmän ainakin Pohjois- ja Etelmä-Amerikasta. Varsinkin Teksasin ympäristö ja Argentiinan ja Brasilian tienoot olisivat saattaneet kuhista isompia eläimiä.

Tutkimusta avulla voidaan selittää laajemmin sitä, miten biodiversiteetti muodostuu, ja mitkä luonnolliset tekijät siihen vaikuttavat.

Miltä kuulostaisi eurooppalainen norsu? – Tutkijat selvittivät, kuka täällä eläisi, jos meitä ei olisi – T&T.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.