Susi tuli ja 48-sivuinen susikäsikirja

Susi oli tullut Saksasta ja sinne se sitten yksinäisenä sutena myös palasi. Tämä oli ensimmäinen susi, joka tuli Alankomaihin 150 vuoden poissaolon jälkeen.

Vähitellen susihavaintoja alkoi tulla enemmänkin.

Yksittäiset sudet piipahtivat Saksasta täällä naapurin puolella ja niistä joillekin kävi huonosti, kun jäivät auton alle.

Uutisissa ilmoitettiin sen jälkeen, mistä päin Saksaa mikin onnettomuuden uhri oli tullut. Ihailtavaa, miten hyvin eläinten alkuperä voidaan nykyään jäljittää.

Nyt voidaan sanoa, että susi on asettautunut virallisesti Alankomaihin.

Tänne nimittäin saapui viime toukokuussa susi, joka vaelteli paikasta toiseen, mutta on edelleen maassa. Ja jos susi on puoli vuotta samalla alueella, sen katsotaan asettautuneen paikalleen virallisesti.

Tämä heinäkuussa Veluwelle (luonnonsuojelualue maan itäosassa) asettautunut naarassusi on peräisin Brandenburgista Saksasta.

Veluwella on toinenkin naarassusi, mutta sen pitää pysytellä siellä vielä reilun kuukauden verran päästäkseen viralliseksi ”asukkaaksi”.

Viime vuonna havaintoja oli yhteensä kymmenestä sudesta, mutta vain nämä kaksi ovat jääneet Alankomaihin.

Viime vuoden tammikuusta alkaen Alankomaissa on toiminut susien ilmoituspiste, johon susihavaintoja on voinut ilmoittaa.

Viime vuonna ”Wolven in Nederland” (Sudet Alankomaissa) –järjestö sai 1600 ilmoitusta, joista loppujen lopuksi vain 30 oli oikeita susihavaintoja.

Jälkiä ja ulosteita tutkimalla susien lukumääräksi Alankomaissa saatiin tuo aiemmin mainitsemani kymmenen.

Järjestön mukaan susista ei tule olemaan vahinkoa karjataloudelle, sillä Veluwella olevat sudet ovat pysytelleet erittäin rauhallisina.

Ne näyttäytyvät suurin piirtein kerran kuussa.

Järjestö on korostanut, että sudet tekevät tuhojaan esim. lammaslaumoissa vain vaeltaessaan paikasta toiseen, jolloin ne haluavat ”pikaruokaa”.

Paikalleen asettautunut susi metsästää villieläimiä, kuten villisikoja ja metsäkauriita.

Mutta lampaiden omistajat – ja metsästäjät – ovat takajaloillaan ja vaativat viranomaisilta toimenpiteitä.

Vuonna 2018 sudet tappoivat 134 lammasta, vuonna 2016 lukumäärä oli 21.

Kun yhden suden on nyt todettu asettautuneen paikoilleen, maakunnat saavat vastuulleen susien silmällä pitämisen, jota ovat tähän asti tehneet Wageningenin yliopisto ja luonnonsuojelujärjestöt.

Alankomaiden kaikki 12 maakuntaa ovat nyt esitelleet yhteisen 48-sivuisen susikäsikirjan, jossa kerrotaan, miten susien kanssa tulee toimia ja kuinka niistä kommunikoidaan.

Maakunnat ovat vastuussa susipolitiikasta, mutta myös susien aiheuttamista vahingoista. Maakunnat ovat ilmoittaneet osallistuvansa ennalta ehkäisevien toimenpiteiden rahoittamiseen (esim. aitaukset).

Lähde: Susi tuli – Miilu

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.