On koiraharrastajia, jotka haluavat koiriinsa suden piirteitä

On koiraharrastajia, jotka haluavat koiriinsa suden piirteitä, ja siksi sudennäköiset koirat sekä ne muutamat koirarodut, joiden jalostukseen on käytetty susia, jaksavat viehättää monia.

On ymmärrettävää, että susi herättää ihailua.

Itsekin ihailen niitä, ja vaikka yhteiskuntana olemme varsin susikielteisiä, susia suositaan mainoksissa, urheilujoukkuiden nimissä, vertauksissa, luontokuvissa, maabrändissä ynnä muussa.

Susi edustaa meille voimaa, oveluutta, älyä, laumahenkeä, villiä luontoa ja kesyttämättömyyttä.

Vaikka päätös lemmikkikoiran ottamisesta ehkä syntyykin tunteella, lemmikki pitää valita ja sitä pitää hoitaa raa’alla järjellä. Susia saa ihailla, mutta lemmikin ei tarvitse eikä pidä olla susi, ei mielestäni edes osittain.

Koirassa on nerokasta se, että koira on eläin, joka on syntynyt vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Koira on sopeutunut elämään osana ihmisyhteisöä.

Susi ei ole. Sinänsä kesykin susiyksilö stressaantuu ja ahdistuu, jos sitä pidetään lemmikkieläimenä. Koirasusi taas on arvaamaton yhdistelmä kahta kantalajiaan.

Koirasudet huonontavat osaltaan asenteita susia kohtaan. Karanneet tai muuten vapaana liikkuvat sudenoloiset koirat lisäävät ihmisten pelkoja ja väärien susihälytysten määrää.

Villieläinten pyydystäminen, mahdollinen salakuljettaminen Suomeen ja pitäminen vangittuna ovat tietenkin jo sellaisenaan raskaita luonnonsuojelurikkomuksia.

Taustalla on mitä todennäköisimmin lisää rikoksia. Miten eläimet on pyydystetty?

Mitä niiden laumalle on tapahtunut?

Ihmiseen tottuneet sudet saattavat karatessaan hakeutua pihapiireihin tai hyökätä kotieläinten kimppuun.

On myös mahdollista (mutta onneksi epätodennäköistä), että nämä eläimet risteytyvät Suomen luonnonvaraisten susien kanssa. Suomen sudet ovat oma erillinen kantansa, eikä ole toivottavaa, että muualta salakuljetettujen tai varsinkaan koirasusisekoitusten geenit päätyvät niiden perimään.

Jos siis ihailet susia, ihaile niitä niin paljon, että suot niille lajinmukaisen elämän.

Älä väitä olevasi eläinten ystävä, jos halusi saada susimainen koira painaa vaa’assa enemmän kuin eläimen hyvinvointi.

Lähde: Koirasusibisnekseen liittyy kaikenlaisia vääryyksiä – Tarinoita tieteestä

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.