Luulitko, ettei pilkkimiseen tarvitse lupia? – Harrastajat ihmeissään talvikalastuksen kanssa

Talvella suosittu pilkkiminen on jokamiehenoikeus eli siihen ei tarvita lupaa. Asia ei kuitenkaan ole välttämättä näin yksinkertainen. Talvikalastajan kannattaa olla tarkkana vapojen määrän ja pilkkipaikan osalta.

Kannattaa myös varmistaa, vaatiiko tietty tapa kalastaa erikseen luvan.

Vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla ja erityiskohteilla (kalastusrajoitus.fi), pyydyskalastaessa, usealla vavalla kalastaessa tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa.

Vapakalastajat voivat kalastonhoitomaksun maksettuaan kalastaa yhdellä vavalla koko maassa, pois lukien vaelluskalavesistöjen virta- ja koskialueet sekä erityiskalastuskohteet.

Metsähallituksen erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen valottaa erikoistilanteita pilkkijäillä.

Metsähallituksen tulkinnan mukaan jäältä tapahtuva täkykalaonginta eli niin sanottu ismete – kalastus rinnastetaan yhdellä vavalla suoritettuna pilkintään eli silloin kalastaja ei tarvitse lupaa.

”Jos pilkintään tai jään päältä kalastamiseen käyttää kahta vapaa, tulee maksaa kalastonhoitomaksu ja useampaa kuin kahta niin Metsähallituksen vesialueilla tulee lunastaa kyseisen alueen vapalupa”, Ahonen kertoo Kauppalehdelle.

Joillakin vesialueilla ismete useammalla vavalla voi vaatia kalastonhoitomaksun lisäksi esimerkiksi koukkupyydyslupia.

Kalastuspiireissä nyrkkisääntönä on aiemmin pidetty sitä, että heittämiseen soveltuvaan kelaonkeen tarvitaan lupa.

Metsähallituksen Ahonen muistuttaa, että kalastus katsotaan pilkinnäksi, kun käytössä on yksi lyhyehkö, korkeintaan noin metrin mittainen vapa ja pystysuunnassa liikuteltava pilkki.

”Tällöin vavassa voi olla myöskin kela, jolle ei ole asetettu rajoituksia”, hän toteaa.

”Näin ollen kelaonkea voi pilkinnässä käyttää ja ehdot samat kuin edellä mainitussa ismete-kalastuksessa.”

Ahonen korostaa, että lainsäätäjä ei ole tyhjentävästi määritellyt pilkkimistä.

”Esimerkiksi tuota kelaongintaa ei ole selkeästi määritelty (esimerkiksi kesäajan osalta) ja kuten tuossa täkyonginnassakin Metsähallitus on joutunut tekemään omia tulkintojaan lupa-asioihin liittyen.”

Kalastuslain mukaan kalastuskortti eli kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa muulla tavalla kuin onkimalla tai pilkkimällä.

Pilkkimisen lisäksi kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii tai litkaa silakkaa. Myös alle 18-vuotias tai jo 65 vuotta täyttänyt ei tarvitse maksaa maksua.

Vuodenvaihde aloitti uuden kalastusvuoden, sillä koko vuoden kalastonhoitomaksu eli kalastuskortti on voimassa kalenterivuoden ajan kerrallaan.

Kalastuskortti tälle vuodelle maksaa 45 euroa. Viikkolupa on 15 euroa viikko ja päivälupa 6 euroa.

Kalastonhoitomaksun voi maksaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, palvelunumerossa 020 69 2424, Metsähallituksen luvanmyyntipaikoissa ja R-kioskeilla.

Kalastuskortti on tosite kalastonhoitomaksun maksamisesta, kuten maksamisen yhteydessä saatava maksukuittikin.

Tosite on pidettävä mukana kalastettaessa ja pyydettäessä näytettävä viranomaiselle tai kalastuksenvalvojalle.

Lähde: Luulitko, ettei pilkkimiseen tarvitse lupia? – Kasvavan lajin harrastajat ihmeissään talvikalastuksen lupien kanssa | Kauppalehti

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.