Huuhkajat mullistivat viinintuotannon Etelä-Afrikassa – tilat tajusivat luonnon monimuotoisuuden arvon

Täplähuuhkajat palasivat Neethlingshofin tilalle yksinkertaisella keinolla. Viinirypälerivien keskelle pystytettiin huuhkajalautoja. Ne ovat t:n muotoisia riukuja. Kun huuhkajat metsästävät, ne mieluiten istuvat alas tarkkailemaan ja syöksyvät sitten saaliinsa kimppuun.

Riu’ut tarjosivat niille tähystyspaikan. Täplähuuhkajat tulivat, hiiret alkoivat kadota.

 

Viljelyyn tarvittiin vähemmän myrkkyjä.

Muutokset johtivat monien hyönteiskantojen elpymiseen. Sen seurauksena alueelle tuli lisää helmikanoja. Se oli hyvä uutinen, koska helmikanat syövät kuoriaisia, jotka tuhoavat viininlehtiä. Taas tarvittiin vähemmän kemikaaleja. Viinirypäleet kasvoivat entistä komeammin.

Ja koska helmikanoja alkoi olla runsaasti, alueelle teki paluun myös aavikkoilves, karakali. Uhanalainen kissaeläin yleistyy nyt ja estää helmikanoja lisääntymästä liikaa.

Nyt tuholaiset ovat kurissa ja kemikaalien käyttö vähäistä.

”Yksi pieni muutos johti hämmästyttäviin seurannaisvaikutuksiin”, sanoo tilan viinintekijä De Wet Viljoen.

Kymmenen vuotta sitten aloitetusta Viini ja biodiversiteetti -hankkeesta on kehittynyt suunnannäyttäjä maailman viiniteollisuudelle. Ainutlaatuista on, että viinitilat Kapmaalla ovat lupautuneet jättämään osan maistaan suojelu alueeksi. Joillain tiloilla se on jopa tarkoittanut, että rypälepensaita on kiskottu maasta. Tilalle on annettu nousta alueen luontaista kasvistoa.

Nyt suojelualueita on jo 140 000 hehtaaria. Se on enemmän kuin viinintuotantoon käytetty maa-ala.

”Se on uskomaton saavutus. Varsinkin, koska järjestelmä on vapaaehtoinen”, sanoo WWF:n Fuller.

Luonnonsuojelun osaajat ovat opastaneet viljelijöitä kehittämään kestävämpiä viljelytapoja.

Huuhkajat mullistivat viinintuotannon – Etelä-Afrikan tilat tajusivat luonnon monimuotoisuuden arvon – Etelä-Afrikka – Ulkomaat – Helsingin Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.