Luken tavoitteena pannoittaa 10–20 sutta – vain osa Pohjanmaan metsästysseuroista on lähtenyt yhteistyöhön – Rannikko-Pohjanmaalla sudet jäävät ilman pantoja

Lännen susien pannoitusta päästään yrittämään tällä tietoa vain Pohjois-Pohjanmaalla. Alustavan luvan susien pannoituksiin on antanut Oulun riistakeskusalueella alueen riistapäällikön Harri Hepo-Ojan mukaan noin 20 susireviirialueen metsästysseuraa.

”Osa seuroista, joilta asiasta on kysytty, ei vastannut alustavaan kyselyyn. Tietääkseni alueella oli myös seuroja, jotka vastasivat kielteisesti.”

Rannikko-Pohjanmaalla sudet jäävät ilman pantoja, sillä alueen metsästysseurat eivät innostuneet yhteistyöstä, kertoo alueen riistapäällikkö Stefan Pellas.

”Arvioin, että metsästysseurat eivät kokeneet seurantapantojen avulla tuotetusta tiedosta olevan toiminnalleen niin merkittävää hyötyä, että olisivat lähteneet mukaan hankkeeseen.”

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ohjelmajohtaja Sirpa Thesslerin mukaan Pohjois-Pohjanmaan pannoitusalue tarkentuu lähiviikkoina, kun lupaprosessi on käyty loppuun metsästysseurojen kanssa ja maanomistajiin ollaan oltu yhteydessä.

”Lupien on katettava pääosa reviiristä, missä pannoitusta yritetään.”

Pannoitusta varten tarvitaan lupa alueen metsästysoikeuden haltijalta sekä maanomistajan lupa helikopterin laskeutumista varten.

Thessler huomauttaa, että lupien lisäksi pannoitusta varten tarvitaan hyvä havaintoaineisto reviirin susista, riittävästi lunta ja pannoituksiin sopivat sääolosuhteet.

Pannoittamaan on tarkoitus päästä helmikuun puolivälin ja maaliskuun lopun välillä. Thesslerin mukaan koko Suomessa on tavoitteena pannoittaa noin 10–20 sutta, viime vuonna pannoitettiin 16.

Yhden suden pannoittamisen kokonaiskustannus on noin 10 000 euroa.

Budjettiriihessä sovittiin syyskuussa 300 000 euron lisärahasta Luonnonvarakeskukselle.

Raha kohdennettiin Länsi-Suomessa liikkuvien susien pannoittamiseen ja uuden kenttähenkilön palkkaamiseen.

Kenttähenkilö susikannan seurantaan on palkattu ja hän aloittaa tehtävässään helmikuun alussa, kertoo Thessler.

Lisärahaa esitti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Hän painotti syyskuussa, että lännessä susien liikkeistä halutaan lisätietoja ensisijaisesti koiravahinkojen välttämiseksi.

Leppä myös asetti syyskuussa hankkeen kunnianhimoiseksi tavoitteeksi, että jokaisesta lännen laumasta saataisiin yksi susi pannoitettua.

Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Katja Holmala puhui susien pannoituksista tiistaina Seinäjoella Riistapäivillä.

Holmala totesi, että varoitusaika lännen susien pannoitushankkeen valmisteluun oli lyhyt. ”Valmisteluun kuuluu monenlaista, muun muassa hankintojen kilpailutuksia.”

Pohjois-Pohjanmaan alue, minne Luke on pääsemässä lännen susia pannoittamaan, on rajattu alue, mutta siihen osuu muutamia erillisiä susireviirejä, Holmala kommentoi.

Lähde: Luken tavoitteena pannoittaa 10–20 sutta – vain osa Pohjanmaan metsästysseuroista on lähtenyt yhteistyöhön, jota ilman pannoitus ei onnistu – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.