”Toivottavasti kukaan ei menetä henkeään” – Karhutilanne itärajalla huolestuttaa

Karhukannan kasvu ja suurpetojen kesyyntyminen herättivät huolta Meto – Metsäalan asiantuntijat ry:n tilaisuudessa Juuan Kajoon kylällä.

Kansanedustaja Hannu Hoskosella (kesk.) on omaa kokemusta häiritsevistä karhuista Ilomantsista. Kunnassa on tehty havaintoja useasta emokarhusta, joilla on kolme pentua mukanaan.

Edustaja piti maaseudun karhutilannetta paikoin ”aivan kamalana”.

Toivottavasti kukaan ei menetä henkeään. Vielä karhua enemmän pelkään susia. Se on väärin, jos villipedon reviirin turvaamista pidetään tärkeämpänä kuin ihmisten turvallista elämää.

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Karjalan aluetoimiston riistapäällikkö Juha Kuittinen totesi, että karhunkaatolupien määrä lisääntyy ensi vuodeksi, jos kanta kasvaa arvioiden mukaan.

Nyt lupamäärät määriteltiin vuodentakaisilla pentuehavainnoilla, eli olemme himpun verran jäljessä.

Kun metsämarjasato ei ole niin runsas kuin nyt on, niin kontiot tulevat herkemmin herkuttelemaan esimerkiksi puutarhojen omenoilla.

Karhuvierailut ovat yleistyneet myös kaksijalkaisen turhan uteliaisuuden vuoksi. Kuittinen arvioi, että ihmiset toimivat harkitsemattomasti esimerkiksi seuratessaan karhuvierailuja kaurapellossa Joensuun Karhunmäessä.

Kun tarkkailijat menevät aina vaan rohkeammin lähemmäs, niin karhu tottuu siihen, että ihmisiä on läsnä, mutta niitä ei tarvitse väistää.

Lähde: ”Toivottavasti kukaan ei menetä henkeään” – Karhutilanne itärajalla huolestuttaa – Kotimaa – Alueet – Uutiset – Karjalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.