Hirvenlihan turvallisuus ja raakakypsytys

Tarkastuseläinlääkäri Sauli Laaksonen, millainen on metsästettävien hirvieläinten tauti- ja loistilanne tällä hetkellä Suomessa? Terveydentila on varsin hyvä, eikä mistään erityisestä epidemiasta ole merkkejä. Vasojen painojen aleneminen viimevuosina on herättänyt jonkun verran huolta.

Suurin havaittava sairausryhmä hirvieläimillä ovat erilaisten vammojen jälkiseuraukset, kolareista, louhikoista ja niin edelleen. Toiseksi yleisin on kuihtuminen, joka voi olla seurausta edellä mainituista vammoista. Jos eläin saa elää riittävän pitkään, hampaiden kuluminen asettaa viimein rajat eliniälle 14–20 vuoden iässä.

Millaisiin asioihin kaadetussa hirvessä elintarviketurvallisuusmielessä kannattaa kiinnittää huomiota?

Tärkein asia on huomioida eläimen käyttäytyminen ennen ampumista. Samoin kuntoluokan muutokset, kuten juuri kuihtuminen.

On muistettava, että sairasta eläintä ei tule viedä lahtivajalle terveiden eläimien joukkoon.

Sairaita eläimiä tai muuttuneita kudoksia käsiteltäessä omaan suojautumiseen suojavaatteilla ja kertakäyttökäsineillä täytyy kiinnittää huomiota. Muuttuneita alueita tai paiseita ei pidä viillellä.

Suomessa on jo yli tuhat EU:n asetuksen mukaista koulutettua metsästäjää, jotka on opetettu havaitsemaan kaadetussa riistaeläimessä seikkoja, jotka voivat vaarantaa muiden eläinten tai ihmisten terveyden.

Alueen eläinlääkärin asiantuntemukseen voi aina turvautua tai ottaa yhteyttä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oulun tuotanto- ja villieläinyksikön asiantuntijoihin ja sopia esimerkiksi näytelähetyksistä.

Mitä hirven sisäelimistä voi tai kannattaa käyttää ruoaksi ja mitä ei missään tapauksessa?

Kateenkorva on herkullista, mutta sen voi löytää ainoastaan vasoilta. Sydän on käyttökelpoinen herkku.

Yli vuoden ikäisten hirvieläinten maksaa eikä munuaisia suositella käytettäväksi ihmisravinnoksi niiden korkeiden raskasmetallipitoisuuksien takia, ja ne hylätään aina virallisessa eläinlääkärin suorittamassa lihantarkastuksessa.

Vasojen maksaa voi kohtuudella käyttää.

Kuinka pitkään hirven ruhoa kannattaa riiputtaa?

Riistaeläinten lihaa voidaan varastoida ja raakakypsyttää alle neljän asteen lämpötilassa (mieluiten 0–2 °C) eläinlajista riippuen 3–14 vuorokautta.

Hirven raakakypsytysaika voi olla noin 14 vuorokautta. Joskus vanha uroshirvi tarvitsee 20 vuorokautta. Pienemmille hirvieläimille riittää 10–15 vuorokautta.

Elimien säilytysaika on 5 vuorokautta. Suolisto-osumat ja metsästyksessä rasittuneen eläimen terva-liha eivät kestä kylmäsäilytystä eivätkä ne raakakypsy.

Kuinka pitkään hirvenliha säilyy pakastettuna?

Lihat kannattaa käyttää pakastimesta ennen seuraavaa metsästyskautta. Vaikka varsinaista terveysvaaraa ei ole, alkaa pakastetun lihan laatu huononemaan noin kahdeksan kuukauden jälkeen.

Lähde: Mitä osia hirvestä saa syödä? – 10 kysymystä hirvenlihan turvallisuudesta | Yle Uutiset | yle.fi

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.