Ministeriö ehdottaa: ahmojen metsästystä saa jatkaa – ahmojen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa, että tänä talvena saisi metsästää kahdeksan ahmaa. Luonnonsuojelujärjestö WWF vastustaa lausuntokierroksella ollutta esitystä, koska laji on erittäin uhanalainen.

Kahdeksan ahmaa olisi sama määrä kuin kahtena edellisenä talvena. Perustelu on se, että ahmojen määrä on moninkertaistunut 15–20 vuodessa.

Myös ahmojen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet. Ahmat tappoivat lähes 3 000 poroa vuonna 2017, sata enemmän kuin edellisenä vuonna.

Suurpetojen aiheuttamiin korvauksiin menee eduskunnassa käsittelyssä olevan lakiesityksen mukaan jo 12 miljoonaa euroa, vaikka EU-komissio on määritellyt korvausten katoksi 10 miljoonaa euroa.

94 prosenttia korvauksista maksettiin porovahingoista, ja porovahinkoja taas aiheuttavat etenkin ahmat.

Ahmojen määrä on kasvussa koko maassa, Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi joulukuussa. Sen mukaan Suomessa on nyt 270–300 ahmaa, ja määrä kasvoi 20 prosenttia edellisestä talvesta.

Poronhoitoalueella liikkui viime talvena 120–140 ahmaa, joista pohjoisimmassa Lapissa 40–60.

Kanta on vahvistunut niin, että ahmaa ei luokitella enää äärimmäisen uhanalaiseksi vaan erittäin uhanalaiseksi.

Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola arvioi, että ahmakanta vakiintuu todennäköisesti myös eteläiseen Suomeen. Etelässä niille on tarjolla ruokaa, esimerkiksi hirven suolistuksesta metsään jääviä roippeita.

WWF:n mielestä poronhoitoalueen ahmojen tappamista ei voi perustella ahmakannan vakiintumisella muualle maahan. Ahma ei olisi suojassa edes luonnonsuojelualueella, sillä kaatolupia on myönnetty kansallispuistoihin ja jopa Natura 2000 -suojelualueille. Niiden yksi perustelu oli ahman suojeleminen.

”Ahmojen tappamista ei pidä mielestämme sallia lainkaan”, WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen sanoo.

”Mikäli ministeriö päättää sallia metsästyksen, luvat pitää rajata ahman suojelemiseksi perustettujen Natura 2000 -alueiden ulkopuolelle.”

WWF ehdottaa, että ahman aiheuttamia porovahinkoja korvattaisiin ahman onnistuneiden pesueiden perusteella. Malli on sen mukaan käytössä Ruotsissa ja johtanut siihen, että ahmakanta on alkanut kasvaa poronhoitoalueilla.

Lähde: Ministeriö ehdottaa: ahmojen metsästystä saa jatkaa – ”Ahma ei olisi turvassa edes luonnonsuojelualueella”, ihmettelee WWF – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.