Viikinkidieetti: peuraa ja persikkaa, kanelia ja korianteria

Viikingit osasivat paistaa pähkinäöljyssä ja valmistaa jogurtin kaltaista skyriä, mutta tavallista ruokaa oli ohrapuuro.

Hurjiksi ryöstelijöiksi miellettyjen viikinkien kuvaan sopii ajatus heistä repimässä hampaillaan isoja puoliraakoja lihakimpaleita. Tällainen ruokailu on kuitenkin todellisuudesta kaukana, kertovat muinaislöydöt.

Villisikaa ja muuta lihaa toki syötiin, mutta kaikkiaan viikinkien ruokavalio oli hyvin monipuolinen. Tanskalaiseen

kehitellyltä ruokalistalta ei puutu sellainenkaan tuontiherkku kuin persikka.

Yhtään alkuperäistä reseptiä ei ole riimuihin riipustettu, mutta tuhannen vuoden takaiset viljelykasvit ja kotieläimet ovat tiedossa.

Arkeologiset kaivaukset ovat kertoneet paljon muutakin, muun muassa sen, että viikingit maustoivat ruokaansa kotikulmien villiyrttien lisäksi tuontikanelilla, kertoo reseptien laatimiseen osallistunut Diana Bertelsen.

Rikkaalle peuraa, köyhälle hyljettä

Brittiläisen Durhamin yliopiston tutkijan Eleanot Rosamund Barraclough’n mukaan yhtä viikingeille tyypillistä ruokavaliota ei ollut, vaan asuinpaikka vaikutti voimakkaasti.

Koti-Skandinavian rannikoilla proteiini saatiin pääasiassa kalasta, muun muassa sillistä ja lohesta. Ne kuivattiin ja säilytettiin suolassa, mikä teki niistä oivallista evästä pitkillä merimatkoilla, Barraclough kertoo.

Myös varallisuudella oli tietenkin merkitystä siihen, mitä viikinki sai syödäkseen. Ylhäisö oli oma lukunsa, mutta ero näkyi myös maatiloilla vaikkapa Grönlannissa: varakkaat söivät peuraa, köyhien pöydässä oli ennemmin hylkeenlihaa. Nälänhätäkään ei ollut köyhille vieras.

Ohra oli perusviljaa

Vaikka viikingit ehkä ajatellaan ennen muuta merenkävijöiksi, Skandinavian viikinkiaikainen väestö oli pääasiassa maanviljelijöitä. Pellossa kasvoi ennen kaikkea lyhyttä ja jykevää kuusitahoista ohraa, jota Suomessakin kasvatettiin paikoin vielä 1900-luvun alussa.

Ohran lisäksi viikingit viljelivät myös useita vehnälajeja, kauraa, ruista ja herneitä.

Tiloilla kaakattivat kanat ja röhkivät siat. Lehmistä ja lampaista saatiin lihan lisäksi maitoa. Siitä valmistettiin voita ja juustoa ja jogurtin kaltaista hapatettua islantilaista skyriä, joka on viime vuosina ilmestynyt Suomessakin kauppojen kylmäkaappeihin. Skyristä on maininta yhdessä saagassakin.

Vuodenajasta riippuen viikinkien pöydässä oli myös monenlaisia marjoja, naurista, kaalia ja muita vihreitä kasveja, myös merilevää. Viljasta tehtiin puuroa ja litteää leipää.

Viikinkipuuron resepti

Tämä viikinkien tyypilliseksi ruoaksi päätellyn ohrapuuron resepti on Fotevikenin museon sivulta.

3–4 dl karkeaa ohrajauhoa
litra vettä
2 omenaa
suolaa

Keitä vesi ja vatkaa siihen jauhot vähitellen. Kiehuta 15 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää pilkotut omenat viime vaiheessa.
Anna hautua hyvin miedolla lämmöllä 1/2–1 tuntia.

Resepti: Riben viikinkikeskus

Lähde: Viikinkidieetti: peuraa ja persikkaa, kanelia ja korianteria | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.