Citysaamelaiset opettelevat nyt perinneruokia – ”Poron rasva on lääkettä”, poromies opastaa

Poromies Eino Nuorgam käy etelässä opettamassa perinneruokien valmistusta. Ne ovat citysaamelaisten keskuudessa nouseva trendi.

”Maistatko suolan”, kysyy poromies Eino Nuorgam ja tarjoaa lusikassa poron verestä tehtyä velliä.

”Se on hyvää”, Nuorgam vakuuttaa. Veri on oikeaoppisesti vispattu lämpimänä heti kun se on laskettu porosta, joka on juoksennellut koko elämänsä tunturissa ja syönyt jäkälää. Ei siis mikään lällykkä, joka popsii laitumella rehua.

En silti pysty.

Nuorgam ottaa vellistä lusikalla annoksia, kumpuksia, jotka hän laittaa kiehumaan samaan kattilaan poronsuoleen tehtyjen verimakkaroiden kanssa.

Ruoka on rasvaista, mutta sen pitääkin olla. ”Että tarkenee”, Nuorgam sanoo ja pistelee reikiä makkarankuoreen. Samalla hän kertoo, miten poromiehet tulivat illalla laavulle ja alkoivat laittaa ruokaa. Sillä aterialla piti pärjätä seuraavaan iltaan saakka.

Lähde: Citysaamelaiset opettelevat nyt perinneruokia – ”Poron rasva on lääkettä”, poromies opastaa – Saamelaiskulttuuri – Ruoka – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.