Hämeenlinnan Hattelmalanjärvelle tehdään vesiuoman kaivuuta – kohta pienpedot pysyvät kaukana lintujen pesistä

Hämeenlinnan Hattelmalanjärvelle tehdään saareke, jossa linnut voivat pesiä rauhassa. Museovirastokin on kiinnostunut alueesta.

On todella tärkeää, että linnut saavat nyt saarekkeessa oman rauhan pesimiselle. Olemme olleet mukana miettimässä järveen tehtyjä toimia. Pienpedot välttelevät aina uimista, vaikka osaavatkin uida.

Nyt linnusto on paremmassa turvassa muna- ja poikasrosvoilta.

Hattelmalanjärvellä lintuja kurjista luhtakanaan

Alueella pesii säännöllisesti kurkipariskunta. Esimerkiksi vuonna 2018 järven tärkeimmät linnut ovat olleet mustakurkku-uikku, luhtakana, taivaanvuohi, töyhtöhyyppä sekä tietysti sinisorsa.

Hattelmalanjärvellä pesii lisäksi lukuisia härkälintuja sekä nokikanoja. Myös naurulokkiyhdyskunta on tärkeä vesilintukantojen suojelija, sillä lokit ilmoittavat herkästi vaarasta.

Kaivurin kauha nostaa lietettä noin 60 sentin syvyydestä ja seitsemän metrin leveydeltä. Massat jäävät reunoille, koska kahlaajalinnut tarvitsevat lietepintaa ravinnon etsiskelyyn.

Lähivuosina isompia saarekkeita tehdään myös järven itä- ja pohjoisnurkkaan sekä pienempiä allikoita helpottamaan lintujen pesimistä.

Hattelmalanjärvi on yli 25 hehtaarin järvi. Sitä ympäröivä luhta-alue on liitetty Natura 2000-verkostoon. Valtakunnallisesti arvokas lintuvesi on kuulunut lintuvesisuojeluohjelmaan jo vuodesta 1982 lähtien.

Lähde: Myös arkeologi valvoo ikivanhan lintujärven vesiuoman kaivuuta – kohta pienpedot pysyvät kaukana lintujen pesistä | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.