Voikkaalainen metsätilayrittäjä pettyi raivaussahan kestoon — kuluttajasuojalaki ei auta

Aiotko harjoittaa perimälläsi tai hankkimallasi metsätilalla ammattimaista metsätaloutta vaikka sivutoimisesti?

Silloin kannattaa työkaluja hankkiessa muistaa, että yksityistä kuluttajaa ja ammattimaista elinkeinonharjoittajaa koskevat eri takuusäännöt eikä kuluttajasuojalaki päde riitatilanteissa.

Kauppalakia voidaan sen sijaan soveltaa sellaisissakin riitatilanteissa, joihin yksityistä kuluttajaa koskeva kuluttajasuojalaki ei päde.

Voikkaalainen Jukka Taiponen hankki viime kesänä paikallisesta liikkeestä raivaussahan metsäpalstansa raivaustöitä varten. Laitteelle luvattiin kahden vuoden takuu. Lisäksi hän sitoutui käyttämään valmistajan omaa polttoainetta, joka pidensi takuuaikaa vuodella niin sanottuna käyttöturvana.

Taiposen mukaan sahan kytkin kuitenkin rikkoutui alle viiden kuukauden jälkeen. Hän arvioi, että sahalla oli hajoamiseen mennessä tehty raivaustöitä alle 200 tuntia. Hän sanoo luulleensa laadukkaana pitämänsä sahamerkin kestävän paremmin omassa, vaativassa raivauskäytössään.

Yllätys oli, että ammattikäyttäjällä perustakuu on tässä tapauksessa yhden vuoden eikä yksityistä kuluttajaa koskevan kahden vuoden mittainen – eikä kuluttajasuojalaki auta, koska Taiponen katsotaan yrittäjäksi.

En sahaa ostaessani tiennyt, että kuluttajaa ja ammattilaista koskevat eri säännöt ja lait. Eikä myyjäkään maininnut asiasta.

Takuukäytännössä epäselvyyttä

Tyytymätön sahanostaja sanoo, ettei saanut kaupan yhteydessä takuuehtoja vaan tutustui maahantuojan takuuehtoihin vasta kytkinremontin ja sen maksamisen jälkeen.

Taiposen mielestä kytkintä ei ollut rajattu takuun ulkopuolelle niin sanottuna kuluvana osana. Hän vaati rahojaan takaisin.

Pidin luonnollisena, että kytkin kuuluu takuun piiriin.

Raivaussahan valmistajan takuuehdoissa asia on ilmaistu siten, että takuu ei kata normaalista kulumisesta johtuvia vikoja kuten esimerkiksi terien, vaijerien, hihnojen, tärinänvaimentimien, suodattimien, käynnistinnarujen ynnä muiden sellaisten kuluminen.

Taiponen kertoo keskustelleensa tapauksesta toisen, ulkopaikkakuntalaisen moottorihuoltoyrittäjän kanssa.

Hän sanoi, että kuluvia osia, kuten kytkimiä, on kyllä korjattu takuuseen ihan maahantuojan luvalla. Joten mielestäni takuukäytäntö on tässä kohtaa erittäin epäselvä.

Maahantuoja ja huoltoliike: kytkin on kuluva osa

Raivaussahan valmistajaa edustava maahantuoja pitää yksiselitteisenä, että kytkin on takuuehdoissa määritelty kuluva osa, jota takuu ei koske.

Sahan keskipakoiskytkin on sellainen, että vaativassa käytössä se kestää yleensä yhden raivauskauden, maahantuojan edustaja sanoo.

Hän huomauttaa, että laitteen käyttäjä voi vaikuttaa kytkimen kestämiseen tai hajoamiseen omalla käyttötavallaan. Jos lisäksi toimii käyttöohjeiden vastaisesti, ei takuu muutenkaan olisi voimassa.

Jos havaitaan, että raivaussahan terä alkaa pyöriä tyhjäkäynnillä, laitetta ei enää pitäisi käyttää. Se on mainittu käyttöohjekirjassakin. Silloin saattaa selvitä esimerkiksi kytkimen katkenneen jousen vaihdolla eikä koko kytkintä tarvitse uusia.

Maahantuoja jättää takuukorjausten arvioinnin valtuutetun huoltoliikkeen tehtäväksi.

Huoltoliike arvioi tapauskohtaisesti, onko kyseessä takuuseen menevä korjaus. Me sitten korvaamme takuukorjausten kustannukset huoltoliikkeelle.

Huoltoliikkeen yrittäjä on maahantuojan kanssa samaa mieltä siitä, kuuluuko kytkin takuuehdoissa määriteltyihin osiin, joiden korjaamista takuu ei korvaa.

Kerroin asiakkaalle, että avataan kone ensin ja tutkitaan vika. Ilmoitin sitten, että kytkin on loppu eikä sen vaihtamista voi laittaa takuuseen, koska se on kuluva osa.

Hänkin muistuttaa kyseisenlaisen keskipakoiskytkimen kuluvan nopeammin virheellisessä käytössä.

Jos esimerkiksi raivaussahalla sahataan alhaisilla kierroksilla, hankaavat kytkimen osat toisiaan vastaan hiukan koko ajan. Pitäisi käyttää kovia kierroksia, että kytkin toimii niin kuin pitää.

Lähde: Voikkaalainen metsätilayrittäjä pettyi raivaussahan kestoon — kuluttajasuojalaki ei auta | Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.