Tekniset ja kalvovaatteet – Polyesteri vaatii yleensä oman ohjelmansa ja nestemäisen pesuaineen

Polyesterivaatteet, eli käytännössä tekniset alusvaatteet, fleecet ja kalvovaatteet, eivät tykkää puuvillaohjelmalla pesemisestä.

Näille on pesukoneissa yleensä hienopesuohjelma, uudemmissa pesukoneissa urheiluvaatepesuohjelma.

Puuvillan näköisiä, polyesterivoittoisia sekoitekankaita kannattaa kuitenkin kohdella kuin puuvillaa, esimerkiksi siis housuissa nykyään yleinen 65% polyester, 35% puuvilla.

Fleece ja polyesterialusvaatteet nukkaantuvat kovassa pesussa. Kalvovaatteiden kalvo saattaa kärsiä ja saumateipit irrota. Näistä selviää tosiaan pesemällä hienopesuohjelmalla.

Kalvovaatteiden kanssa kannattaa miettiä, tarvitseeko pesemistä ollenkaan – paitsi jos kalvovaatteita on käytetty pölyisissä olosuhteissa, jolloin ne ehdottomasti kannattaa pestä.

Jauhemainen pesuaine on käytännössä kivipölyä

Jauhemainen pesuaine sisältää zeoliittia, joka on käytännössä kivipölyä. Tätä saattaa olla toista kymmentä prosenttia pesuaineesta.

Zeoliitti tukkii hienojen polyesterivaatteiden huokoset: kosteutta imevät alusvaatteet eivät enää ota kosteutta itseensä vastaan, kalvovaatteet taas muuttuvat kumivaatteiksi.

Zeoliitissa on lisäksi se ongelma, että pölyä jää vaatteisiin, mikä saattaa harmittaa allergikkoja hyvinkin paljon. Helpolla selviää, jos käyttää kotona pelkästään nestemäistä pesuainetta.

Lähde: Oppaat – Varusteleka.fi

Kategoria(t): Ympäristö Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.