Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari kohtaa lähes päivittäin suuria tunteita – johtaminen vaatii diplomatiaa

.

”Tässä työssä kohtaan ihmisten tunnekirjoa hyvin laidasta laitaan”, sanoo Metsästäjäliiton toiminnanjohtajana runsaan vuoden työskennellyt Heli Siitari.

Suuria tunteita herättävät sudet työllistävät liittoa päivittäin

Metsästyskoiransa suden suuhun menettäneet soittavat Siitarille ja lähettävät kuvia ryydittääkseen viestiään.

”Susista tulee meille paljon yhteydenottoja. Ongelma on, että sudet tappavat metsästyskoiria. Joudumme päivittäin kohtaamaan koiransa menettäneitä ihmisiä.

Asiantuntijana vien viestiä oikealla tavalla ja oikeaan aikaan eteenpäin siitä, mitkä ovat toimintarajamme. Direktiivit määrittelevät, mitä kansallisesti voimme susiasiassa määrätä”, Siitari kertoo.

Siitarin mukaan susikeskustelu koskettaa koko yhteiskuntaa eikä vain metsästäjiä.

”EU-politiikan myötä susi on tullut kohtuullisen yleiseksi kaikissa EU-maissa. Alueilla, joihin susi tulee uutena, alkaa sama keskustelu riippumatta maasta.”

”Ongelma kulminoituu siihen, että 40 prosenttia Suomen susikannasta on läntisessä Suomessa. Varsinais-Suomessa susia on ollut jo kymmenen vuotta. Vaasan seudulle, rannikolle ja Pohjanmaalle susi on tullut vasta muutaman viime vuoden aikana.”

Liiton motto on, että Suomessa on elinkelpoinen susikanta ja haitat ovat hallinnassa.

”Tärkeintä on, että ongelmayksilöihin pystytään puuttumaan mahdollisimman tehokkaasti.”

Hänen mielestään toimintaohjeet ja -mahdollisuudet ovat tällä hetkellä puutteelliset, kun susikanta on kasvanut.

Toinen laajaa keskustelua herättävä asia on hirvikannan karsiminen metsätuhojen ja liikenneturvallisuuden nimissä.

”Hirvikannan hoitaminen on osa metsästäjien yhteiskuntavastuuta. Käymme jatkuvaa dialogia maanomistajien kanssa, jotka ovat usein myös metsästäjiä.”

”Liikenneonnettomuuden estämiseksi täytyy toimia ja pitää kanta tietyllä tasolla. Toisaalta hirvet aiheuttavat tihentymäalueilla paljon metsätuhoja. Joudumme tasapainoilemaan tässäkin asiassa aika paljon.”

Meneillään olevaan hirvenmetsästykseen osallistuu Suomessa yli 100 000 metsästäjää.

Hirven salakaato oli aiemmin yleisempää, nykyään laitonta tappamista esiintyy enää yksittäistapauksia.

Viime vuonna Pietarsaaressa tapahtunut räikeä tapaus etenee syyttäjälle. Poliisi epäilee nuorten ampuneen auton ikkunasta pienoiskiväärillä jopa 50 eläintä. Ampujien epäillään häikäisseen eläimiä valonheittimillä ja jättäneen osan eläimistä luontoon haavoittuneina.

”Tämä on massiivinen, mutta erittäin harvinainen tapaus”, Siitari sanoo.

Metsästyskulttuuri on hyvin erilaista

Metsästäjäliittoon kuuluu 2 700 metsästysseuraa 16 itsenäisessä piirissä ja lähes 160 000 jäsentä. 4 000 nuorta maksaa riistanhoitomaksun eli metsästyskortin vuosittain.

Metsästyskulttuuri on hyvin erilaista eri puolilla Suomea, ja se luo omat haasteensa johtamiseen.

”Itärajalla asuvia ei kiinnosta merimetso-­ongelma samalla tavalla kuin saaristossa tai hyvin tiheät valkohäntäpeurakannat kuten Varsinais-Suomessa.

Peräänkuulutan yhteistä ääntä metsästystoimintaan, että olemme kaiken metsästyksen takana, kouluttaudumme ja käymme toisilla kylässä.”

Liiton toimistolla työskentelee 12 henkilöä asiantuntijoina ja hallinnossa. Liitto on hiljattain pannut lisää paukkuja viestintään, jotta viesti kulkisi samalla äänellä eri piireihin.

”Koska alueelliset erot esimerkiksi metsästystavoissa ovat valtavat, haluan viedä asiantuntijuutta metsästäjien keskuuteen.

Meidän on edunvalvojana saatava esitettyä parannusehdotuksemme päätöksentekijöille niin, että se on tarpeeksi napakka, mutta asiallinen ja rakentava.”

Siitarin luonnontuntemus on parantanut sidosryhmäyhteistyötä.

”Myös yhteistyö metsästäjien kanssa aiemmissa työpaikoissani tukee johtamista”, Siitari kertoo.

Kissagate näytti joukkojen vihan

Sait vihat niskaasi, kun metsästysseuran ­puheenjohtaja tappoi naapurin kissat ja julkaisi kuvat sosiaalisessa mediassa vuosi sitten. Miten selvisit tilanteesta?

”Sosiaalisen median myötä on muutamaan kertaan noussut julkiseen keskusteluun yksittäisten ihmisten tekemiä laittomia toimia, joiden avulla on ikävästi yritetty mustamaalata koko harrastuksen mainetta.

Videot ja kuvat leviävät sekä sosiaalisessa mediassa että perinteisessä medias­sa ja nostavat nopeasti suuret vihajoukot koko metsästystä vastaan. Sen vihan hallitseminen uutena johtajana on ollut haastavaa ja käynyt minulle välillä henkilökohtaiseksi.”

Millaiset traumat sinulle jäivät?

”Minulle ei ole näistä jäänyt traumoja. Hyvät ­diplomaatin taidot ovat tässä ammatissa tärkein ominaisuus asiantuntijuuden lisäksi.

Päätehtävämme on edistää metsästystä.

Tavoitteemme on se, että metsästys on luonteva osa yhteiskuntaa. Suomalaiset ovat vastuullisen metsästyksen edelläkävijöitä.

Haluamme kehittää Suomesta malliesimerkin maailmassa siitä, miten toimii hyvä metsästäjäliitto.”

Millaisia vasta-argumentteja joudut lobbarina ­tyypillisesti torppaamaan?

”Metsästyksen vastustajat vetoavat helposti ääri-ilmiöihin, kuten laittomaan tappamiseen. Suurin este on tietämättö­myys. Luontojärjestön kanssa käymme jatkuvaa keskuste­lua metsästystavoista ja käytännöistä. Oikaisemme vääriä käsityksiä.

Taloustutkimuksen Riistakeskukselle tekemän tutkimuksen mukaan metsästykseen suhtautuu myönteisesti 66 prosenttia suomalaisista.

Iso osa suhtautuu neutraalisti. Kielteisesti suhtautuvia on 10 prosenttia, ja osuus tulee koko ajan alas.

Riistaliha on hieno veturi. Terveellisen ja ilmastoystävällisen riistalihan kautta voimme vaikuttaa niiden mielipiteeseen, jotka eivät yleensä metsästyksestä välitä.”

Metsästysporukat ukkoutuvat, miten saatte nuoret mukaan?

”Liitolla on ’deittipalvelu’, jonka avulla nuoret voivat löytää oman metsästysseuransa. Liitto tukee vähintään viisi alle 30-vuotiasta jäsentä toimintaansa mukaan ottavia seuroja 50 euron kannustinrahalla yhtä nuorta kohden.”

Lähde: Kissatapot nostattivat joukkojen vihan metsästäjiä kohtaan – Metsästäjäliiton johtaminen vaatii diplomatiaa | Kauppalehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.