Villisikakanta kasvamassa liian suureksi – afrikkalaisen sikaruton leviämisriski Suomeen nousee

Suomen villisikakanta on kasvamassa liian suureksi. Nopeasti lisääntyvä villisikojen määrä kasvattaa afrikkalaisen sikaruton leviämisen riskiä Baltiasta tai Venäjältä Suomeen, kertoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Sikarutto ei tartu ihmiseen. Tuotantosikaloiden lihan viennille EU:n ulkopuolelle taudin saapuminen Suomeen olisi kuitenkin vaikea isku.

Afrikkalaisen sikaruton virus saattaa tosin päästä Suomeen myös turistien tuliaisten mukana tai Baltiassa käyneiden metsästäjien varusteissa.

Husu-Kallion mukaan Baltiassa on nyt nähty, mihin haittoihin villisian runsas kanta johtaa. Esimerkiksi perunanviljely, puutarhat ja istutukset ovat siellä kärsineet.

Porsueita pukkaa

Jos pakkanen ei ylly liian kovaksi, Suomessa järjestetään tänä viikonloppuna iso villisikajahti tulokaslajin kannan vähentämiseksi ja sen metsästämisen opettamiseksi. Mukana hankkeessa ovat maa- ja metsätalousministeriö ja Metsästäjäliitto.

Suomen luonnonsuojeluliitosta arvioidaan, että villisian kanta Suomessa kestää jo metsästystä. Villisika on kuitenkin niin varovainen ja ovela eläin, että liiton mukaan sen määrää voivat rajoittaa pikemminkin Suomen kylmät talvet kuin metsästys.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa on nyt noin 3 150 villisikaa. Jopa kymmenen jälkeläisen porsueita saavan villisian kanta on kasvanut vuodessa noin neljänneksen.

Kannan keskittymät ovat Kaakkois-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla. Petoeläimet kuten sudet ja ilvekset eivät pääosin asusta samoilla alueilla kuin villisiat.

Lähde: Villisikakanta kasvamassa liian suureksi – afrikkalaisen sikaruton leviämisriski Suomeen nousee | SSS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.