Susi palaa Eurooppaan – Suomi ei ole ainoa maa, jossa niiden oikeasta määrästä käydään keskustelua

Viime vuosina on tehty uusia susihavaintoja muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Useimmista Länsi-Euroopan maista eläin hävitettiin yli sata vuotta sitten.

Belgiassa on havaittu tänä talvena ensimmäinen susi vuosikymmeniin. EU:n keskeisten toimielinten isäntämaa olikin viimeisiä Manner-Euroopan maita, johon sudet eivät olleet vielä palanneet osin pitkän tauon jälkeen.

Tuore susimaa on myös Itävalta. Vuonna 2016 WWF Itävalta kertoi, että sudet ovat lisääntyneet Itävallassa ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen.

Saksaan sudet palasivat vuosituhannen vaihteessa ja esimerkiksi Ranskaan 1990-luvun alussa. Muutama vuosi sitten kerrottiin, että hukka on havaittu jopa Rambouillet’n metsä Pariisin länsipuolella.

Sudet eivät pelkästään valloita uusia maita, vaan myös lisääntyvät voimakkaasti. Saksan susikannan on kuvattu kasvavan ”eksponentiaalisesti”. Vajaa vuosi sitten Tanskasta sähkötettiin, että siellä on tavattu susilauma ensi kerran yli 200 vuoteen.

Useimmista Länsi-Euroopan maista susi hävitettiin jo kauan sitten. Englannissa ei ole ollut hukkia sitten 1500-luvun, ja läntisessä Manner-Euroopassakin se katosi melkein kaikista maista sata vuotta tai runsaat sata vuotta sitten.

Venäjä ja Ukraina pois lukien Euroopassa lasketaan olevan noin 12 000 sutta, jotka jakaantuvat kymmeneen erilliseen populaatioon. Susista noin 3 000 elää Iberian niemimaalla eli Espanjassa ja Portugalissa. Suuria susimaita ovat myös Romania (2 500) ja Italia (1 500).

Lähde: Susi palaa Eurooppaan – Suomi ei ole ainoa maa, jossa niiden oikeasta määrästä käydään keskustelua | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.