SS: Alfasuden ampuminen voi hajottaa lauman – Alfanaaraan tunnistaminen vaikeaa

Tutkijan mukaan alfanaaraan ampuminen voi saada lauman sudet vaeltelemaan alueella.

Susijahdissa on ammuttu tällä viikolla kaksi alfasutta, joiden tappaminen on vastoin Riistakeskuksen suosituksia.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestarin Seppo Ronkaisen mukaan alfanaaraan kuolema voi näkyä alueella lisääntyneenä susien liikehdintänä.

”Uros etsii naarasta ja merkkailee paikkoja. Syksy voi olla hankalaa aikaa, sillä alueella on paljon aikuisia susia. Ehjässä laumassa pennut lähtevät etsimään omaa reviiriään noin 11 kuukauden iässä. Ongelmia voi tulla metsästyskauden alkaessa. Toisaalta Tuikkeen lauma on siitä hyvä, ettei pentuja ole opetettu tappamaan koiria”, Ronkainen kertoo Savon Sanomien haastattelussa.

Jos alueelle ei tule uutta naarasta seuraavaan, vuoden päästä alkavaan kiima-aikaan mennessä, lauman alfauros yleensä lähtee aikanaan etsimään sitä muualta. Myös suurin osa pennuista jättää nykyisen alueen.

Alfanaaraan tunnistaminen vaikeaa

Susijahtiin Kiuruvedellä osallistuneet metsästäjät ampuivat vahingossa lauman alfanaaraan, aiemmin pantaseurannassa olleen Tuiken jahdissa maanantaina.

”Kolme sutta tuli suolla vastaan. Ohje on ampua pienintä, ja niin kiväärimies teki. Se oli 29-kiloinen naaras. Sen tarkempaa tietoa meillä ei ole. Riistantutkimuslaitos tutkii ruhon, jolloin sen syntyhistoria selviää tarkemmin”, kertoo Kiuruvedellä susijahdin metsästyksenjohtajana toimiva Kai Ruhanen.

Ronkainen myöntää, että alfanaaraan tunnistaminen metsästystilanteessa on usein hankalaa.

”Alfauros on isoin, mutta alfanaarasta voi olla vaikea tunnistaa, koska urospennut ovat usein naaraita isompia, niin kuin tässäkin tapauksessa.”

Tunnistaminen helpottuu, jos jahti on rauhallista eikä aiheuta liikaa meteliä. Koirien käyttö jahdissa on Ronkaisen mukaan kuitenkin yleistynyt, mikä aiheuttaa ongelmia.

”Kun haukkuvat koirat ja metsästäjät lähenevät, lauman sudet sinkoilevat mihin sattuu. Ne liikkuvat niin nopeasti, että metsästäjät joutuvat ampumaan ensimmäistä vastaan tulevaa. Ympäristöä tutkivat pennut saattavat olla kilometrin päässä laumasta. Niitä ei pääse vertaamaan.”

Kiuruveden jahdissa ei käytetty koiria, vaan jahti suoritettiin miesajolla.

Susien kannanhoidollinen metsästys päättyy 21. helmikuuta.

Lähde: SS: Alfasuden ampuminen voi hajottaa lauman – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.