Yle: Ilmajoen metsästäjät epäilevät uroshirvien laumaantuneen susien takia, tutkija: ”Mielenkiintoista”

Laumaantumisella pyritään suojautumaan saalistajilta. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on tehty viime vuosien aikana paljon susihavaintoja. Ylen haastattelema Ilmajoen metsästysseuran hirvimetsästyksen johtaja Markku Löppönen kertoo, että metsästäjät ovat huomanneet hirvikannan pienentyneen susihavaintoalueella. Lisäksi uroshirviä ei ole juurikaan havaittu.

”Emoja ja vasoja oli, mutta uroshirviä ei ollut. Ne ovat kasaantuneet jonnekin muualle – laumaantuneet”, Löppönen kuvailee.

Ylen haastattelema Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola ei tunne Ilmajoen tilannetta eikä tutkimustietoa asiasta ole. Hänen mukaansa laumaantumista kuitenkin tapahtuu ja etenkin, jos se on kovin voimakasta, se voi liittyä suden läsnäoloon.

”Jos se on uudenlainen ja voimakas käyttäytymispiirre, se on hyvin mielenkiintoinen”, hän kommentoi.

Kojolan mukaan on mahdollista, että hirvet alkavat vältellä riskialtteimpia alueita. Laumaantumisella saatetaan myös pyrkiä vähentämään yksittäiseen eläimeen kohdistuvaa painetta joutua saalistetuksi.

Toisaalta taas esimerkiksi Itä-Suomessa on havaittu emojen ja vasojen välttelevän hirvien talvisia kokoontumisia. Kojola arvelee, että emät haluavat näin suojella poikasiaan saalistajilta.

”Selitys voisi olla, että sudet saalistavat siellä, missä hirviä on runsaasti. Koska vasat ovat tavallisia saaliita, lehmät suojelevat niitä pysyttelemällä etäällä talvikeskittymistä.”

Lähde: Yle: Ilmajoen metsästäjät epäilevät uroshirvien laumaantuneen susien takia, tutkija: ”Mielenkiintoista” – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.