Hirvijahti sai Pornaisissa liikkeelle sata metsästäjää – neljä seuraa, saaliiksi kymmenen hirveä

Pornaisissa oli viikonvaihteessa hirvijahdissa sata ihmistä. Hirviä kaatui kymmenen.

Pornaisten riistanhoitoalueen metsästysseuroilla alkoi syksyn hirvijahti viikonloppuna menestyksekkäästi.

Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Janne Jokivuoren mukaan seurat saivat viikonlopun aikana saaliiksi kymmenen hirveä.

Oranssia vain vilkkui metsissä, kun liikkeellä oli noin sata metsästäjää yksin eri puolilla Pornaisia. Jokivuori toimii itse hirvijahdinjohtajana Halkian metsästysyhdistyksessä.

Pyyntilupia on Pornaisissa kaikkiaan 37 hirvelle ja 33 valkohäntäpeuralle. Yhdellä luvalla saa ampua kaksi vasaa. Jokseenkin puolet luvista pyydetään vasoina, Jokivuori tarkentaa.

Hänen mukaansa hirvikanta on pysynyt alueella viime vuosina vakaalla tasolla, mutta peurakanta on vahvistumassa.

Odotettavissa on pyyntilupien määrän nousu tulevaisuudessa

Pornaisten alueen metsästysseuroissa on pikkuhiljaa saatu nuorta väkeä mukaan toimintaan. Jokivuoren mukaan tämä näkyy muun muassa ampumaharrastuksen lisääntyneenä aktiivisuutena.

Pornaisten riistanhoitoyhdistys järjestää vuosittain uusille metsästäjille valmentavia koulutustilaisuuksia ja metsästäjätutkintoja.

Riistanhoitoyhdistyksen omistamalla ampumaradalla Halkiassa on hyvät puitteet harrastaa kivääri- ja haulikkolajeja.

Tilaisuuksissa on ollut mukavasti uusia metsästäjänalkuja. Metsästys ja luonnossa liikkuminen on mukava sekä rentouttava tapa päästä tutustumaan luonnon monimuotoisuuteen, joka Pornaisissa on erittäin hieno, Jokivuori kehuu.

Metsästäjistä ei hänen mukaansa ole pulaa

Nuorten osuus on pikkuhiljaa ollut kasvusuunnassa. Naisten osuus on suhteessa miehiin pieni ja toivottavaa olisi saada myös heitä innostumaan harrastuksesta.

Meillä esimerkiksi Halkian Metsästysyhdistyksessä on hirviporukassa kaksi naista ja 30 miestä.

Pornaisten alueella toimii neljä rekisteröityä metsästysseuraa. Ne kolme muuta ovat Metsästysseura Turha Toivo, Metsästysseura Toverila ja Jokimäen Metsästysyhdistys.

Janne Jokivuori muistuttaa heidän toiminta-alueensa sijainnista lähellä pääkaupunkiseutua.

Halukkaita seuraan liittyjiä olisi paljon.

Näin ollen seurat ovat luoneet omat kriteerinsä jäseneksi pääsylle. Pääsääntöisesti seuroissa on kriteerinä jäsenyydelle seuran toiminta-alueella asuminen tai maanomistajuus.

Riistakartoitusta, petojen karkoitusta ja kolarieläinten etsintää

Metsästys aiheuttaa monesti ristiriitaisia tunteita. Janne Jokivuori muistuttaa metsästäjien tekevän paljon myös vapaaehtoistyötä, mikä koituu ympäristön asukkaiden eduksi.

Meillä on säännöllisesti riistakantojen laskennat ja SRVA-toimintaa eli viranomaisten kanssa tehdään yhteistyötä kolareissa loukkaantuneiden eläinten löytämiseksi ja poiskuljettamiseksi, hän listaa.

Monesti onnettumuudet tapahtuvat pimeään aikaan ja kelloa ei silloin katsota, kun hommiin pitää lähteä. Loukkaantunut eläin pyritään löytämään pikaisesti ja jos tarve vaatii lopettamaan kärsimysten välttämiseksi, Jokivuori toteaa.

Suurpetojen karkoitukseenkin riistanhoitoyhdistys osallistuu, jos niitä asuinalueilla liikkuu.

Riistakantojen säätely on tärkeä asia, jolla vaikutetaan muun muassa liikenneonnetomuuksien määrään varsinkin täällä ruuhka Suomessa. Riistanhoitoyhdistyksen nokkamies uskoo, että kysyvä ei tieltä eksy.

Mikäli kysymyksiä herää ohjeistankin ihmisiä ottamaan yhteyttä paikallisiin metsästäjiin, jotka mielellään auttavat asiaan liittyvissä kysymyksissä.

Lähde: Hirvijahti sai Pornaisissa liikkeelle sata metsästäjää – neljä seuraa, saaliiksi kymmenen hirveä | Uusimaa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.