Pullervon lajitovereita jo lähes 400 – Saimaannorppa elpyy lupaavasti

Norppakanta on kasvanut odotettua nopeammin ja näyttää saavuttavan sille asetetun välitavoitteen etuajassa. Ympäristöministeriön mukaan saimaannorppakanta on nyt kooltaan 380 – 400 norpan luokkaa, mikä on odotettua enemmän.

Norpan suojelustrategiassa 400 yksilön välitavoite asetettiin vuodelle 2025. Näyttää siis siltä, että se on saavutettu jopa seitsemän vuotta etuajassa.

Saimaannorpan uhkana on viime vuosina ollut erityisesti leudot talvet, jotka vaikeuttavat pesintää. Ihmiset ovatkin auttaneet norppia apukinoksia tekemällä, jotta hylkeet saavat otolliset olosuhteet pesimiselle, talvikeleistä huolimatta.

Paikallisten toimijoiden työ ja tuki suojelulle ovat olleet ratkaisevan tärkeitä suojelussa onnistumiselle, lämmin kiitos siitä.

On rohkaisevaa, että kanta on leudoista talvikeleistä huolimatta kehittynyt edelleen hyvään suuntaan ja lähes jo saavuttanut 400 yksilön välitavoitteen. Suojelutoimet ovat olleet vaikuttavia, kiittelee asunto-, energia-, ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ministeriön tiedotteessa.

Norppa on pesinnässään täysin riippuvainen lumesta ja jäästä.

Viime vuosina norppakannan kasvua tukeneet apukinoksetkin jäävät tekemättä, jos kolattavaa ei ole, Rohweder muistuttaa.

Suojelun rahoitus pienenee

Norpan suojeluun on saatu apua EU:n LIFE-rahoituksesta, joka päättyy tänä vuonna. Metsähallituksen luonnon ja kulttuuriperinnön suojelun päällikkö Tuula Kurikka ennakoikin ensi vuodesta haastavaa suojelun kannalta.

Haluaisimme edelleen jatkaa hyväksi koettuja suojelukeinoja, kuten ilmaston lämpenemisen ja lumen vähyyden vuoksi tärkeiden apukinosten tekemistä, hän sanoo.

Rahoituksen pienentyminen tekee suojelutyöstä kuitenkin haastavampaa. WWF:n mukaan suojelutyötä kuitenkin yhä tarvitaan, sillä lajin tulevaisuus ei vielä ole turvattu pitkällä aikavälillä.

Suunta on kuitenkin eittämättä oikea: tänä vuonna kuutteja syntyi 86, ja 80 kuutin määrä on ylitetty jo kolmena perättäisenä vuonna. Se on hyvä uutinen se.

Lähde: Saimaannorppa elpyy lupaavasti – Pullervon lajitovereita jo lähes 400 | Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.