Hirvinauha ei pysäytä hirveä eikä autoilijaa, mutta voi hidastaa molempia – halpa konsti yleistyy hiljalleen eikä laajaa tutkimusta sen tehosta ole

Keltainen nauha voi havahduttaa liikennemerkkeihin turtuneen kuljettajan. Metsämies toivoo, että hirvikin hämmentyy tuulessa värisevästä vaakaelementistä.

Hirvivaroitusmerkit ovat kärsineet jonkinlaista inflaatiota. Kaikki eivät hidasta, sanoo Kannuksen riistanhoitopiirin toiminnanohjaaja Reijo Karppinen.

Kannattaisi hidastaa, totesi alkusyksystä haastateltu Liikenneviraston liikenneturvallisuusasiantuntija Seppo Sarjamo. Hän on vertaillut hirvieläinonnettomuuksien määriä tieosuuksilla, joilla on hirvivaroitusmerkki ja niillä, joilla sitä ei ole.

Tulokset yllättivät: hirvivaroitusmerkkialueella tapahtui sataa kilometriä kohti seitsemän kertaa niin paljon onnettomuuksia kuin muilla teillä.

Kuljettaja ehkä havahtuu, mutta havahtuuko hirvi?

Hirvinauhaa on kokeiltu eri puolilla maata, eniten Itä-Suomessa ja pisimpään Pohjois-Savossa. Tutkimuksellista näyttöä sen vaikutuksista ei ole, lähinnä havaintoihin perustuvia käsityksiä, sanoo liikennejärjestelmäasiantuntija Auli Forsberg Liikennevirastosta.

Myös Forsberg arvioi, että hirvinauhasta hätkähtää eniten kuljettaja.

On totta, että hirvivaroitusmerkin inflaatio tuntuu olevan melkoinenkin: luotetaan, että eihän siinä ennenkään ole hirviä liikkunut. Nauha voi vahvistaa autoilijan ymmärrystä siitä, että hirvi voi tulla.

Hirviä hillitsemään siitä tuskin on.

Hirvi on niin massiivinen eläin, että se tuskin hätkähtää nauhaa, varsinkaan jos sillä on vauhti päällä, uskoo Auli Forsberg.

Metsämiehet toivovat kuitenkin nauhan rauhoittavan myös eläimiä.

Hirvi on tottunut pystyvaikutelmaan, kuten puihin, ja arastelee vaakavaikutelmaa, sanoo Kannuksen riistanhoitopiirin toiminnanohjaaja Karppinen.

Tuulessa väräjävä nauha voi saada eläimen epäröimään.

Lähde: Hirvinauha ei pysäytä hirveä eikä autoilijaa, mutta voi hidastaa molempia – halpa konsti yleistyy hiljalleen eikä laajaa tutkimusta sen tehosta ole | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.