Lämmin ja kuiva sää antoi huonon startin nahkiaiskaudelle

Nahkiaisten pyyntikausi alkoi lähes katastrofilla, mutta sitten tulivat kaivatut sateet. Nahkiaisten pyyntikausi alkaa 16. elokuuta.

Pyynti jatkuu jäiden tuloon, viime vuosina pitkälle marraskuuhun, jopa joulukuulle. Syyskuu on kuitenkin kovinta sesonkia.

Kaksi viikkoa sitten tulivat kovat tuulet ja sateet.

Nahkiaista alkoi nousta. Sen jälkeen paistamossa on uuni lämmitettykin joka päivä. Toinen yrittäjä, Mikko Vilponen pyytää nahkiaisia itsekin.

Hänellä on tällä hetkellä Kokemäenjoessa 120 nahkiaisrysää. Aiemmin nahkiaisia pyydettiin myös merroilla, mutta ne ovat jääneet historiaan.

Ensi viikonloppuna Nakkilan nahkiaismarkkinoiden kanssa samalle viikonlopulle ajoittuvat myös markkinat Tampereelle ja Saloon, sekä Porin päivä, joihin kaikkiin on nakkilalaista herkkua tilattu.

Eiköhän tätä nyt niihin kaikkiin riitä, myrsky laittaa saaliin hyvin liikkeelle.

Sateisella säällä on nahkiaispaistajalle hyvän saaliin lisäksi käänteinenkin puoli. Markkinatapahtumat ovat riippuvaisia säästä.

Sateella nahkiaiset jäävät myymättä, Mika Vilponen tietää.

Sitten vain laitamme niitä enemmän etikkaliemeen säilöön, ja saadaan puoli vuotta lisää myyntiaikaa, Mikko Vilponen jatkaa.

Kun saalista alkaa nousta, sitä paistetaan sitten pitkiä päiviä.

Uunin kapasiteetti riittää noin 2 000 nahkiaisen paistoon vuorokaudessa, mutta päivä venyy silloin pitkäksi. Yhdelle ritilälle mahtuu satakunta nahkiaista vieri viereen. Harmaalepän loimussa ne kypsyvät vajaassa tunnissa.

Ennen ritilälle asettelua nahkiaiset likoavat merisuolassa. Muuta maustetta tai perkausta nahkiaiset eivät kaipaa.

Näillä ei ole vatsassakaan mitään, sillä jokeen kutemaan nouseva nahkiainen ei syö mitään.

Heikko alkukausi näkyy myös paistettujen nahkiaisten hinnassa.

Täysin saaliin vähyyttä ei hinnoilla voida kompensoida. Nahkiaiset erotellaan kahteen ryhmään, isoihin ja pieniin. Tällä hetkellä herkkua myydään 3 ja 4 euron kappalehintaan, isompi on luonnollisesti kalliimpi. Kerpuhinnat ovat taas 90 ja 120 euroa, paljousalennuksena kerpussa kaupanpäälle tulee ”side” eli se 31. nahkiainen.

–Tämän korkeammaksi emme voi hintaa nostaa, kipurajoilla ollaan jo ostajan vinkkelistä, Mika Vilponen tietää.

Lähde: Lämmin ja kuiva sää antoi huonon startin nahkiaiskaudelle. – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.