Lintuaura, joka haukkuu – yli 100 000 linnun ilmaannousu pimentää taivaan

Kuulas tuulinen syyspäivä ja taivalta kuuluu kiivasta haukuntaa. Silmä tavoittaa satakunta aurassa muuttavaa isohkoa lintua, jotka vaihtavat alituiseen kärjessä matkaavaa tuulenhalkojaa.

Valkoposkihanhet ovat syysmuutolla.

Laji on keskikokoinen hanhi, jonka siipiväli on noin 130 senttiä ja painoa parisen kiloa.

Nämä linnut ovat pesineet Jäämeren rannikolla, joko Huippuvuorilla tai Novaja Zemljalla. Parvi kaartaa alas ja laskeutuu läheiselle sänkipellolle. Lintujen kevätmuutto on aikaistunut ja vastaavasti ne ilmestyvät myös syksyllä usein jo syyskuun lopulla.

Nykyään linnut ehtivät siten pitää jo parin viikon tankkaustauon Suomen syksyssä. Viime vuosina parhaille levähdyspaikoille on kerääntynyt todellisia jättiparvia.

Yli 100 000 linnun yhtäaikainen ilmaannousu pimentää taivaan ja kohisee korvissa. Tällaisen paniikin aiheuttaa vaikkapa yli lentävä merikotka.

Valkoposkihanhia näkee meillä myös kesällä

Pääkaupunkiseudun suurilla nurmikoilla laji on ollut tavanomainen näky koko kuluvan vuosituhannen. Runsaita esiintymiä on myös Turun seudulla ja sisämaassakin ainakin Lahden alueella.

Suurimmissa kotimaisissa kerääntymissä voi olla yli 1000 lintua. Meillä pesivät linnut ilmaantuvat keväällä läpimuuttajia aiemmin ja muuttavat myös syksyllä läpimuuttajia myöhemmin. Linnut yöpyvät rauhallisissa paikoissa, mutta ruokailevat hyvinkin näkyvästi peltoaukeilla.

Kuvauskohteena valkoposkihanhi on helpommasta päästä

Täysrauhoitusta nauttiva laji ei juurikaan pelkää ihmistä. Suomessa pesivät linnut hyväksyvät kuvaajan aivan muutaman metrin etäisyydellä. Parhaiten lintuja löytää rantapelloilta, mutta välillä lintuja löytyy runsaasti myös puistonurmikoilta.

Laji viihtyy jopa kaupungeissa. Itse olen kuvannut valkoposkihanhia jopa Finlandia-talon pihalla.

Muuttoparvet ovat näyttäviä ja matkaavat useimmiten kohtalaisen matalalla. Läpimuuttajien levähdyspaikoilla on syytä käyttäytyä rauhallisesti, sillä lintujen hätistely on rauhoituksen myötä kiellettyä.

Lentokuvia saa kuitenkin pienellä odottelulla melko mukavasti, sillä linnut poistuvat ruokailupelloilta usein muualle yöpymään. Nämä iltalennot voivat olla hyvinkin näyttäviä.

Turun Ruissalossa on myös erinomainen paikka päästä kuvaamaan lentäviä lintuja läheltä, kun ne ilmaantuvat aamupäivän aikana pieninä porukoina kansanpuiston pelloille syömään.

Sarjan aikaisemmat osat löytyvät osoitteesta: www.ksml.fi/teemat/era-ja-luonto

Lähde: Lintuaura, joka haukkuu – yli 100 000 linnun ilmaannousu pimentää taivaan – Keskisuomalainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.