Törkeä metsästysrikos on vakava rikkomus – Nakkilassa tutkitaan suden salakaatoa

Nakkilassa suden salakaatoa tutkitaan epäiltynä törkeänä metsästysrikoksena. Törkeä metsästysrikos on kohtuullisen tuore rikos, joka otettiin rikoslakiin vuonna 2011.

Törkeällä metsästysrikoksella tarkoitetaan tekoa, joka on tehty erityisen julmalla tavalla tai jos kohteena on erityisen suuri määrä riistaeläimiä.

Törkeän metsästysrikoksen tuntomerkit täyttyvät myös, jos kohteena ovat laissa luetellut eläimet ahma, ilves, karhu, metsäpeura, saukko tai susi.

Jo näiden eläimien vahingoittaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit, kun tekoa arvioidaan kokonaisuutena.

Törkeän metsästysrikoksen rangaistus on suhteellisen ankara

Kun metsästysrikoksesta rangaistus on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta, törkeässä metsästysrikoksessa rangaistusasteikko lähtee vankeudesta.

Törkeän metsästysrikoksen rangaistus on vankeutta 4 kuukaudesta 4 vuoteen. Lisäksi tuomittu voidaan määrätä metsästyskieltoon 3–10 vuodeksi. Myös rikoksessa käytetyt välineet, kuten aseet tuomitaan valtiolle menetetyksi.

Esimerkiksi Nousiaisissa viime vuonna tuomittiin mies suden taposta.

Hänelle tuomittiin puoli vuotta vankeutta, tosin ehdollisena. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan valtiolle 4 500 euroa, joka on nuorelle sudelle määritelty korvaussumma. Aikuisen suden korvaussumma on jo 6 100–9 100 euroa.

Ehkä tunnetuin suden salakaatojupakka käytiin Perhossa, jossa tammikuussa 2013 tapettiin kolme sutta luvattomasti.

Pitkän oikeuskäsittelyn jälkeen peräti 12 miestä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeästä metsästysrikoksesta. Käräjäoikeuden langettama vankeusrangaistus piti myös hovioikeudessa.

Marraskuussa 2016 Nurmeksessa paljastui salakaato, jossa mies oli haulikolla ampunut Luonnonvarakeskuksen seuraaman pantasuden.

Ampuja selvisi tapauksesta sakolla, sillä tutkimuksissa paljastui, että miehen lopettamaa sutta oli haavoitettu jo aiemmin.

Tällöin ampuminen katsottiin haavoittuneen lopettamiseksi ja metsästysrikokseksi, törkeän metsästysrikoksen sijaan. 1 300 euron sakot metsästysrikoksesta tulivat muun muassa todisteiden kätkemisestä.

Lähde: Törkeä metsästysrikos on vakava rikkomus – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.