Sudet raatelivat huippukoiran hengiltä Konnevedellä – omistaja ehdottaa kaikkien susien pannoittamista

Koiransa menettänyt Mika Koitela ei osannut pelätä, että Konnevedellä olisi susista vaaraa koiralle. Laukaalainen Mika Koitela koki tiistaiaamuna raskaan pettymyksen, kun hän todisti kahden suden raatelevan koiraansa, jämtlanninpystykorvanarttu Lissua.

Onneton tapahtumasarja sai alkunsa maanantai-iltana Konnevedellä, kun Koitela ja hänen naisystävänsä menivät treenaamaan Lissua ja toista, nuorempaa hirvikoiraa.

Nuorempi koira palasi metsästä, mutta Lissun haukku vain jatkui eikä koira palannut.

Koitela meni seuraamaan tilannetta läheiselle mökilleen gps-vastaanottimen kautta. Vasta aamulla hieman ennen viittä selvisi, mitä oli tapahtunut.

”Haukku loppui ja katsoin, että koira ei liikkunut mihinkään eikä mitään kuulunut.”

Sitten gps-seurantalaite antoi hälytyksen, että jotakin tapahtuu.

”Siellä oli sellainen ääni kuin eväitä tehtäis. Tiesin ettei kaikki ole hyvin.”

Kun Koitela pääsi Lissun luokse, oli jo myöhäistä. Kaksi sutta karkasi paikalta. Kolmannes koirasta oli jo syöty.

Koitela on harjoittanut koiriaan huoletta Konneveden metsissä, koska hän oli arvioinut, ettei Keski-Suomessa olisi susista koirille vaaraa.

Koitela seuraa säännöllisesti pannoitettujen susien liikkeitä riistahavainnot.fi -palvelusta. Lähin havainto on ollut 50 kilometrin päässä Hankasalmella.

”Keski-Suomessa ei pitänyt yhtään sutta olla. Siitähän se karu totuus paljastui.”

Koitela kokee, että tietoa susien määrästä ja sijainnista pimitetään. Hän ehdottaa ratkaisuksi kaikkien susien pannoittamista seurantapannoilla.

”Silloin metsästäjät tietäisivät, missä laumat ovat. Susien todellinen määrä paljastuisi. Pantaisiin siihen ne miljoonat, jotka ovat menneet petovahinkojen korvauksiin. Saataisiin harrastaa, eläimet saisi olla laitumillaan eikä kenenkään tarvitsisi pelätä.”

Lissun menetys on Koitelalle ja hänen perheelleen raskas isku. Koitela on kasvattanut ja kouluttanut koiraa pennusta asti yli seitsemän vuotta.

Lissu menestyi erittäin hyvin kisoissa.

Haukkukokeissa se on arvioitu Suomen toiseksi parhaaksi jämtlanninpystykorvanartuksi. Jalostuseläimenäkin se on ollut erinomainen.

Koirajärjestö on arvioinut Lissun rahalliseksi arvoksi 10 000 euroa. Rakkaan perheenjäsenen menetystä ei kuitenkaan voi korvata rahalla, Koitela suree.

”Puolentoista viikon päästä olisi ollut piirimestaruuskisat. Sinne ei lähdetä, kisat ovat Lissun osalta ohi. Siitä ei voi syyttää muita kuin Helsingin päättäjiä.”

Lähde: Sudet raatelivat huippukoiran hengiltä Konnevedellä – omistaja ehdottaa kaikkien susien pannoittamista – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.