Ministeriö rauhoittaa pelkoja rahalla – Sudet siirtyivät idästä länteen, syynä ravinto ja tappouhka

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Ilpo Kojolan mukaan susien siirtyminen johtuu useasta tekijästä, mutta keskeisimmät syyt ovat ravinto ja ihmisen uhka.

Läntisessä Suomessa on enemmän valkohäntäpeuroja, metsäkauriita ja hirvikanta on tiheämpi.

Itä-Suomessa susikantaan on kohdistunut myös voimakkaampi pyynti, mikä vaikuttanee kehitykseen, Kojola sanoo.

Tutkijoiden tekemät geneettiset analyysit ovat osoittaneet, että osa pesivistä susista on vaeltanut 1-2 vuoden ikäisenä Itä-Suomesta länteen.

Alun perin läntisen Suomen pesivä susikanta on saanut alkunsa Itä-Suomesta vaeltaneista yksilöistä. Paluu alkoi vuonna 2003, kun Pyhäjoelle syntyi pentue, Kojola selittää suden muuttohistoriaa.

Susia on vaeltanut vuosien varrella tasaisesti idästä länteen. Pentueita on syntynyt ja jäänyt elämään alueelle, esimerkiksi Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen.

Vuonna 2006 susien pesintä alkoi Mynämäellä, jossa pentuja on syntynyt lähes vuosittain. Geneettiset analyysit viittaavat siihen, että naaraan isovanhemmat olivat peräisin Itä-Suomen Rautavaaralta.

Lähde: Sudet siirtyivät idästä länteen, syynä ravinto ja tappouhka – Ministeriö rauhoittaa pelkoja rahalla – Suomenkuvalehti.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.