Liten ökning för björnstammen i ny inventering – till 2.900 björnar i landet | Svensk Jakt

Den svenska björnstammen är stabil. Enligt Naturvårdsverkets senaste beräkning har stammen ökat något till 2.900 björnar i landet.

Resultatet är en beräkning gjord efter 2017 års inventering, och den visar i stort sett samma antal björnar som vid den förra beräkningen 2013, då resultatet var 2.800 björnar.

Björnpopulationen ligger därmed fortfarande långt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 1.400 björnar.

Ingen minskning

Under 2017 sköts knappt 300 björnar, och årets licensjakt landar nära det antalet, vilket motsvarar 10 procent av björnstammen.

Totalt sett för hela landet håller björnstammen en stabil nivå. Varken på nationell eller regional nivå syns någon statistiskt säkerställd förändring mellan 2013 och 2017, säger Jens Andersson, handläggare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet, i ett pressmeddelande.

Beräkningen är gjord med hjälp av den spillningsinventering som genomförts i berörda län. Jägarnas omfattande bidrag till inventeringen framhålls som en viktig del i slutresultatet.

Sex län

Spillningsinventeringarna genomförs inte i hela Sverige varje år. I inventeringen 2017 ingick Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro och Uppsala län.

Lähde: Liten ökning för björnstammen i ny inventering – Svensk Jakt

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.