Afrikkalainen sikarutto levisi Bulgariaan – myös Kiinassa tautitapauksia on löytynyt jälleen lisää

ASF:n epäillään levinneen Kiinassa siasta valmistettujen tuotteiden, ei elävien eläinten välityksellä.Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on todettu ensimmäistä kertaa nyt myös Bulgariassa.

Sairaat siat löytyivät takapihasikalasta Varnan maakunnassa, kertoo pigprogress.net -verkkosivusto.

Alueen ympärille on luotu suojavyöhyke, jonka halkaisija on kolme kilometriä. Valvontavyöhykkeen halkaisija on 10 kilometriä.

Tutrakansin kylässä, jossa sijaitsevasta pienestä sikalasta virus havaittiin, on teurastettu 56 sikaa. Näytteitä otetaan suoja- ja valvontavyöhykkeeltä.

Tilan epäillään saaneen tartunnan romanialaisen rehun kautta.

Kiinassa ASF-taudinpurkauksia on löytynyt jälleen lisää. Nyt niitä on raportoitu jo kahdeksassa paikassa.

Maa on kieltänyt sikojen ja siasta valmistettujen tuotteiden kuljetukset maakunnista, joiden alueella ASF:a on havaittu. Myös näiden alueiden elosikojen markkinapaikat suljetaan.

Kiinan maatalousministeriön mukaan yli 38 000 sikaa on nyt lopetettu taudinpurkausten seurauksena.

ASF:n nopea leviäminen Kiinassa tarkoittaa, että virus voi koska tahansa levitä myös muihin Aasian maihin, Kaakkois-Aasiaan tai Korean niemimaalle, missä sikatuotanto ja alan kaupankäynti on myös merkittävää, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

FAO:ssa uskotaan, että tauti on levinnyt Kiinassa ennemmin sikatuotteiden kuin elävien sikojen välityksellä. Tartuntojen syytä ei ainakaan toistaiseksi ole saatu selville.

FAO tukee Kiinan naapurimaita tehostamaan valmiuksia leviämisuhkaa vastaan.

Lähde: Afrikkalainen sikarutto levisi Bulgariaan – myös Kiinassa tautitapauksia on löytynyt jälleen lisää – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.