Nuoren hirvikoiran haukku ehti kestää vain hetken Sonkajärvellä ennen kuin sudet tappoivat sen

Koiranomistajalla oli tuore tieto pantasusien liikkeistä, mutta siitä ei ollut apua, sillä sudet eivät kuuluneet pantasusilaumoihin.

Ei tuoreita paikannustietoja pantasusista lähimaastossa, koira on turvallista laskea tuttuun maastoon etsimään hirveä. Näin ajatteli sonkajärveläinen jämtlanninpystykorvan omistaja keskiviikkona.

Vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen hirvikoiran alku Raikukorven Bilke löysi hirven ja haukku ehti raikua hetken. Nopeasti haukun alkamisen jälkeen alkoi kuulua ääniä, joita kukaan koiranomistaja ei halua kuulla.

Useampi kuin yksi susi oli koiran kimpussa, kuvailee koiranomistaja MT:lle. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

”Olin 400 metrin päässä koirasta, kun tilanne alkoi.

Pääsin paikalle nopeasti ja ehdin nähdä yhden susista. Äänistä ja jälkien runsaasta määrästä pystyi päättelemään, että eläimiä oli ollut enemmän kuin yksi. Koira oli raahattu ojaan ja sitä oli purtu muun muassa niskaan. Auki sitä ei ehditty repiä.”

Pantasusien tiedoista ei ollut mitään apua, sillä koiran kimppuun hyökänneet sudet eivät olleet laumasta, jossa olisi pannoitettuja susia. Omistajan näkemällä sudella ei myöskään ollut pantaa.

”Tarkastin asian myös Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkaiselta, joka vahvisti, että alueella ei ole liikkunut pantasusilaumoja.”

Sonkajärven susitilanne on kenneltoiminnan ja metsästyskoirien käytön kannalta kestämätön. Koetoimintaa ei ole ja yhä useammasta koirametsästäjästä on tullut metsästäjä ilman koiraa, uusia jahtikoiria ei hankita, kuvailee 30 vuotta metsästänyt koiranomistaja tilannetta.

Hänellä on kaksi vanhempaa hirvikoiraa, joita hän aikoo riskeistä huolimatta käyttää metsällä. ”Jahtikoirat on tarkoitettu metsästykseen, kulkemaan maastossa, eivät tarhaan.”

Sonkajärven kunnan maaseutusihteeri saa kiitosta ripeästä toiminnasta.

”Hän tuli pari tuntia tapahtuneen jälkeen toteamaan vahingon. Tämän jälkeen täytettiin ilmoitus suurpetovahingosta ja korvaushakemus. Maaseutusihteerillä on tässä kunnassa runsaasti kokemusta susivahinkojen toteamisesta.”

Viime metsästysvuonna Sonkajärvelle ei poikkeuslupaa suden pyyntiin herunut.

”Tilanne on aivan päälaellaan susien kanssa, talon pitää ensin antaa palaa ennen kuin voi soittaa palokunnalle. Ei näitä vahinkoja olisi pakko antaa tapahtua.”

Vaikka metsästyskoira hankitaan tiettyä tehtävää varten, metsästyksen avuksi, se on ennen muuta perheenjäsen.

”Meiltä meni perheenjäsen. Ottaa koville, kun koira lähtee tällä tavalla. Ei sitä voi ymmärtää miltä se tuntuu, ennen kuin se osuu omalle kohdalle.”

Lähde: Nuoren hirvikoiran haukku ehti kestää vain hetken Sonkajärvellä ennen kuin sudet tappoivat sen – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.