Merikosken kalatietä Oulussa on käyttänyt saukko ja kolmetuhatta kalaa

Oulussa sijaitsevaa Merikosken kalatietä on käyttänyt tänä kesänä lähes kolmetuhatta kalaa ja saukko. Lisäksi siellä on käynyt myös ainakin yksi salakalastaja.

Kekseliäs ja oppivainen saukko on löytänyt Oulussa itselleen varsinaisen kala-apajan.

Saukko viihtyy keskellä Oulua sijaitsevassa Merikosken kalatiessä. Kalatiessä olevan kalojen laskemiseen tarkoitetun kameran perusteella saukko on vieraillut evästämässä kalatiessä kesän aikana kymmenkunta kertaa.

Ensimmäinen havainto siitä tehtiin kesäkuun puolivälin jälkeen, ja kamerakuvien perusteella se on vieraillut kalatiessä kesän aikana säännöllisesti, kertoo kalatiestä vastaava Oulun Energian laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen.

Se näyttää käyttävän kalatietä jääkaappinaan.

Toisin kuin kalat, saukko ui kalatietä pitkin myös myötävirtaan. Se on taitava uimari ja pystyy sukeltamaan pitkiäkin matkoja. Kalatien kameran ohi saukko vilahtaa hetkessä.

Saukkotutkija Risto Sulkava ei ole aiemmin kuullut vastaavasta. Hänen mukaansa on selvää, että kun saukko on kalatien kerran löytänyt, se tulee käyttämään sitä myös jatkossa.

Sulkava ei usko saukon pysyttelevän kalatiellä vakituisesti, sillä sen luonnollinen reviiri on laaja ja se käy säännöllisesti merkkaamassa aluettaan.

Kalatien urbaani, keskellä kaupunkia oleva sijainti ei Sulkavan mukaan haittaa saukkoa. Merikosken kalatiessä vieraileva saukko on noin 75 senttiä pitkä. Se voi kasvaa noin metrin mittaiseksi.

Ruokaa kalatiessä on ollut saatavilla runsaasti, sillä kesän aikana kalatiestä on kulkenut läpi Oulujokeen noin 570 lohta, 155 taimenta ja lähes 2000 muuta kalaa.

Sulkavan arvion mukaan saukko syö kalaa noin puoli kiloa päivässä.

Lähde: Saukko löysi herkkupaikan kalatiestä – ”Se käyttää sitä jääkaappinaan” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.