Yhden suden pannoitus maksaa noin 10 000 euroa – pantasusi halutaan nyt jokaiseen salaperäisistä lännen laumoista

Tarpeellista olisi esimerkiksi tutkia suden käyttäytymistä ihmisen lähestyessä. Budjettiriihen 300 000 euron lisärahoitus lännen susien seurantaan ja kenttähenkilön palkkaamiseen tulee tarpeeseen, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Lännen susista ja niiden elintavoista ei ole paljoakaan tutkimustietoa

Olosuhteet ovat erilaiset kuin idässä. Vakituista ihmisasutusta ja ihmisen rakentamaa ympäristöä on lännessä enemmän. Sudet joutuvat vääjäämättä tottumaan ihmisten läsnäoloon.

”Tietoa tarvitaan susien liikkumisesta, miten ne kulkevat esimerkiksi karjatilojen ja turkistarhojen läheisyydessä.”

Kojolan mukaan viritteillä on myös yhteispohjoismainen tutkimus norjalaisten kanssa. Tarkastelussa tulee olemaan erityisesti susien käytös, kun ihminen lähestyy niitä väkirikkailla alueilla.

”Tällaisista tilanteista tarvitaan toistoja ja runsaasti aineistoa, jotta susien käytöksestä voidaan tehdä jotain päätelmiä. Suden reagointiin vaikuttaa esimerkiksi merkittävästi tuulen suunta.”

Toinen kiinnostava tutkimuskysymys olisi susien saalistus. Miten ne saalistavat, mitä ne saalistavat ja millä rytmillä, kun hirviä sekä pieniä hirvieläimiä on tarjolla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esitti, että lisärahoituksella saataisiin pannoitettua yksi susi jokaisesta lännen laumasta.

Kojola toteaa, että haaste on valtava. Lumiolot ratkaisevat paljon pannoituksen onnistumisesta. Lunta pitää olla riittävästi ja kattavasti työn tekemisen kannalta otollisena aikana.

Myös paikallisen riistaväen apua ja hyväksyntää tarvitaan, jotta laumat löydetään.

”Meillä on pieni henkilökunta, susien etsiminen ilman paikallisten apua vie paljon aikaa ja verottaa onnistumistulosta. Tarvitsemme myös laajat ja yhtenäiset alueet, missä voimme toimia.”…

Tänä vuonna 16 sutta sai pannan helmi–maaliskuun aikana. Niistä 14 oli iridium-pantoja ja kaksi toimii gsm-tekniikalla.

Iridium-pantoja käyttävien susien liikkeet välittyvät suoraan satelliittipalvelimesta.

Gsm-tekniikka hyödyntävä panta käyttää matkapuhelinverkkoja ja kärsii enemmän katvealueista ja kuuluvuusongelmista.

Paikannushavaintojen päivittyminen seitsemän tunnin välein on monen tekijän summa ja kompromissi. Paikannustietojen lähetystiheys vaikuttaa esimerkiksi pannan akun kestoon.

Yhden iridium-pannan hinta arvonlisäveroineen on 3 500 euroa. Sen käyttöikä on noin vuoden.

Maa- ja metsätalousministeriön laskelman mukaan yhden suden pannoitus maksaa noin 10 000 euroa.

Kojola arvioi, että laskelma pitänee melko hyvin paikkansa. Suurin kustannus tulee helikopteritunneista, loput kulut syntyvät muun muassa henkilöstö- ja matkakuluista. Tänä vuonna helikopteritunteja kertyi 60 yhteensä 16 suden pannoittamisesta.

Helikopterin hyödyntäminen työssä on ylivoimaisesti paras menetelmä, sanoo Kojola.

Lähde: Yhden suden pannoitus maksaa noin 10 000 euroa – pantasusi halutaan nyt jokaiseen salaperäisistä lännen laumoista – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.