Hausjärvellä ojasta löytyi kuollut iso hirvi – kenelle kuuluu raadon siivoamien, ympäristösihteeriä asia ei kiinnostanut

Hausjärvellä Rutajärven lähellä on löydetty pelto-ojasta kuollut iso hirvi. Hirvenraato herätti paikalliset metsästäjät pohtimaan mitä tehdä, sillä ojaa pitkin virtaa vesi Rutajärveen.

Hirvellä oli kuusipiikkiset sarvet.

Harvinainen tapaus, sanoo Hausjärven-Riihimäen riistainhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Partanen.

Jäljet kertovat, että hirvi on yrittänyt ojasta ylös eri paikoista sadan metrin matkalla, mutta sitten voimat ovat loppuneet.

Riistanhoitoyhdistys ilmoitti viikolla havainnosta myös Hausjärven kuntaan toivoen, että saisi apua hirven nostoon.

Hirvenraadon yhdistys voisi sen jälkeen kuljettaa johonkin sopivaan paikkaan, missä ketut ja supit eli luonto hoitaa loput.

Se on niin painava, että ei sitä edes traktorilla nykäisemällä saa ylös, vaan tarvitaan kaivinkone.

Olisi hyvä saada edes vähän naftarahaa, jos metsästäjät nostavat sen konevoimin ojasta, Partanen toteaa.

Yhteydenotto kunnan ympäristösihteeriin ei tuottanut tulosta, asia ei kiinnostanut.

Terveysriskin takia yhdistys otti yhteyttä myös Riihimäen seudun ympäristöterveydenhoitoon. Sielläkään asiaan ei haluttu puuttua.

Jos hirvi olisi ammuttu luvatta, kyseessä olisi rikos eli poliisiasia. Sellaisia jälkiä eläimessä ei ole.

Riihimäen seudun terveysvalvonnan hygieenikkoeläinlääkäri Leena Manner kuuli tapauksesta Aamupostilta.

Kiinnostaa, milloin tämä on sattunut ja millaisessa paikassa se on. Riistanhoitoyhdistyksellä on kyllä ihan lupa ottaa kuollut eläin pois ojasta.

Periaatteessa kuolleelle luonnon eläimelle ei tehdä mitään

Asia on eri, jos siitä on terveyshaittaa eli eläin kuolisi jonkun kesämökin pihaan.

Siitä tulisi jo iso hajuhaitta. Tai jos se kuolisi uimarannalle tai sen läheisyyteen, siitä olisi selkeää terveyshaittaa, kun ruho mätänee veteen.

Nyt ei tietysti ole enää uimakausi. Voi olettaa, että muut eläimet raadon hävittävät. Jos eläin on kuollut muualle, ei ensimmäisenä tule mieleen, että siitä terveyshaittaa olisi.

Metsästyslain mukaan kuolleena löydetty riistaeläin kuuluu alueen metsästysoikeuden haltijalle.

Jos sellaista ei olisi, maanomistaja saisi raadon haudata tai kiskoa sen pois. Jos raadosta ei ole kukaan valittanut, ilmeisesti se ei ole kenenkään pihassa, Manner tuumii.

Kunnalla tai terveysviranomaisella ei ole Mantereen mielestä velvollisuutta raatoa hävittää kuin silloin, jos siitä aiheutuu roskaantumishaitta, jos se on hyvin lähellä asutusta tai on osoitettavissa, että siitä on terveyshaittaa.

Retkeilijöitä Manner muistuttaa, että puro- ja järvivettä ei kannata juoda keittämättä.

Lapissa uskalletaan juoda purosta. Silti sielläkin on mahdollista, että poron raato on yläjuoksulla. Vedenpuhdistustableteista on hyötyä.

Lähde: Hausjärvellä ojasta löytyi kuollut iso hirvi. Metsästäjät pohtivat, kenelle kuuluu raadon siivoamien pois, jos siitä on järvivedelle haittaa | Aamuposti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.