Koirat seuraa riistaa rajan yli Venäjälle – osa jää kadoksiin

Monet metsästäjät ympäri Itä-Suomen käyvät nyt metsällä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Rajavartiolaitoksen mukaan useilta metsästäjiltä pääsee koira karkaamaan Venäjän puolelle. Tapauksia tulee ilmi kymmeniä vuodessa.

Rajavartiolaitos muistuttaa, että Suomen itärajalla on enintään kolme kilometriä leveä rajavyöhyke, jolla oleskelu vaatii aina luvan.

Koiren rajanylitykset on pyrittävä estämään

Lisäksi Suomen ja Venäjän välisen sopimuksen mukaisesti kotieläinten rajanylitykset on pyrittävä estämään. Metsästäjiä pyydetään siksi välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa, koska koirat seuraavat helposti riistaa Venäjän puolelle.

Yleensä koirat saadaan takaisin Venäjältä, kun koira palaa joko itse tai Venäjän rajavartioviranomaisten välittämänä. Silti koiria on myös kadonnut ja jäänyt palaamatta.

Koiralla metsästäviä kehotetaan merkitsemään koiran pantaan tai valjaisiin omistajan yhteystiedot ennen metsästyksen aloittamista.

Kun rajavartioston partio kohtaa rajavyöhykkeellä irtokoiria, ne toimitetaan löytöeläintarhaan. Kaikki Venäjän puolella käyneet koirat ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille ja tarvittaessa koirat joutuvat tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit päättävät mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan alueen rajavartioston johtokeskukseen.

Aseita ja aseiden patruunoita ei saa viedä Venäjälle

Lisäksi Rajavartiolaitos muistuttaa metsästyskauden käynnistyessä, ettei aseita ja aseiden patruunoita saa viedä Venäjälle ilman lupaa.

Venäjän viranomaiset ilmoittavat vuosittain useita kertoja löytäneensä rajatarkastuksessa rajanylittäjien autoista patruunoita. Yleensä yksittäiset patruunat ovat jääneet huolimattomuudesta irtonaisina auton peräkonttiin tai hansikaslokeroon.

Patruunoiden löytyminen aiheuttaa auton kuljettajalle aina vähintään sakkorangaistuksen ja huomattavan ajan menetyksen, kun asiaa tutkitaan Venäjän puolella ennen rajan ylitse päästämistä.

Koiria huitelee rajan yli Venäjälle – osa jää kadoksiin – Kotimaa – Savon Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.