Sudet tappoivat ja raatelivat maanviljelijältä yhteensä 18 lammasta Punkalaitumella – edes sähköistetty petoaita ei pidätellyt

Punkalaitumella sudet tunkeutuivat kahdesti lampaiden aitaukseen sähköistetyn petoaidan läpi. Sähköistetyt petoaidat ovat Suomessa yleisin tapa ennaltaehkäistä susivahinkoja.

Sudet ovat tappaneet aitauksessa olleita lampaita elokuun aikana Punkalaitumella. Maanviljelijä, Punkalaitumen kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Prihti kertoo, että hänen tapetuista lampaistaan löytyneiden jälkien perusteella lampaiden kimppuun on hyökännyt kaksi täysikasvuista sutta.

Sudet ovat saalistaneet lampaita kahdesti ja palanneet kerran myöhemmin syömään kuolleita lampaita.

Ensimmäisellä kerralla 13. elokuuta sudet tappoivat yöllä seitsemän lammasta, joista söivät yhtä.

Prihti kertoo, että seuraavana päivänä sudet olivat palanneet aitaukseen ja syöneet yhtä aiemmin tapetuista lampaista, mutta eivät olleet tappaneet lisää lampaita.

Toisella kerralla viime maanantaina sudet tappoivat yöllä neljä lammasta ja raatelivat seitsemää, jotka jouduttiin niiden haavojen vuoksi lopettamaan. Tapetuista lampaista sudet olivat syöneet kahta.

Suomen riistakeskuksen mukaan lampailla on elo- ja syyskuussa suurin riski joutua susien hampaisiin. Alkusyksystä pennut alkavat kulkea emojensa mukana harjoittelemassa saalistusta ja edellisvuoden karkotetut pennut etsivät helppoa saalista laitumilta.

Sudet tulivat petoaidan läpi

Riistakeskuksen mukaan susivahinkoja voidaan ennaltaehkäistä monilla tavoilla, joista yleisin on sähköistetty petoaita. Aitojen rakennukseen on mahdollista hakea ilmaisia petoaitatarvikkeita riistakeskukselta.

Prihti rakensi lampailleen vuonna 2015 petoaidan sen jälkeen, kun sudet hyökkäsivät lampaiden aitaukseen ja tappoivat 23 lammasta.

Hän toteaa aidan toimineen hyvin pari vuotta, kunnes sudet tunkeutuivat siitä läpi ensimmäisen kerran pari viikkoa sitten. Petoaidassa oli 4–5 lankaa, joissa kulki sähkö.

–Oli viimeinen niitti, kun tajusimme susien pääsevän petoaidan läpi. Tuntuu, että keinot omien lampaiden suojeluun ovat vähissä.

Suomen riistakeskuksen mukaan kotieläimiä voi suojata susilta myös lisäämällä aitoihin sähkölankoja ja käyttämällä laumanvartijakoiria, lippusiimaa ja valo- ja äänikarkotteita. Riistakeskus suosittelee kuitenkin siirtämään eläimet yöksi sisälle tai erilliseen yöaitaukseen, jos alueella tiedetään liikkuvan susia.

Prihti harkitsee tekevänsä petoaitauksen sisälle toisen aitauksen, jonka sisälle lampaat voitaisiin laittaa yön ajaksi.

–Se voisi olla yksi keino, muttei sekään sataprosenttisen varma.

Susihavainnot ovat lisääntyneet

Prihti tietää asuvansa Punkalaitumella susien reviirialueella. Hänen mukaansa susihavainnot ovat lisääntyneet Punkalaitumen alueella viime vuodesta. Vuosi sitten alueella oli tehty alle viisi susihavaintoa. Tänä vuonna susia on havaittu yli 20 kertaa.

Suomen riistakeskuksen mukaan sudet ovat tappaneet Suomessa viime vuosina noin 60–160 lammasta vuosittain.

Prihti toivoo, että ensimmäisen susivahingon käytyä vahingon aiheuttanut susi voitaisiin kaataa. Hän haluaa kuitenkin painottaa, etteivät tapaukset ole tehneet hänestä susivihaajaa.

Lähde: Lampailla on elo- ja syyskuussa suurin riski joutua susien hampaisiin – Aamulehti

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.